Fluvoksamin

kjemisk forbindelse

Fluvoksamin er en selektiv serotoninreopptakshemmer (SSRI), et antidepressivum. Det markedsføres blant annet under varemerket Fevarin. Fluvoksamin brukes særlig ved tvangslidelser, og til å forsterke effekten av enkelte legemidler.

Fluvoksamin
Systematisk (IUPAC)-navn
(E)-2-(5-metoksy-1-4-(trifluorometyl) fenylpentyliden) amino]oksyetanamin
Identifikatorer
CAS-nummer54739-18-3
ATC-nummerN06AB08
PubChem5324346
DrugBank00176
ChemSpider4481878
Kjemiske data
FormelC₁₅H₂₁F₃N₂O₂
Molmasse318,156 g/mol
SMILESCOCCCCC(=NOCCN)C1=CC=C(C=C1)C(F)(F)F
Farmakokinetiske data
MetabolismeLever (N-demetylering)
Halveringstid17-22 timer
UtskillingUrin
Terapeutiske data
Lovlig statusC-Preparat; reseptpliktig legemiddel (NO)
KlassifiseringAntidepressivum
VirkningsmekanismeSSRI

For virkningsmekanisme og generelle effekter se artikkel om SSRI

Fluvoksamin er et av de eldste SSRI, og ble lansert av det sveitsiske legemiddelfirmaet Solvay i 1984. Det ble lansert i USA i 1999 og i Japan i 1999.

Fluvoksamin hemmer effektivt enzymet Cytochrom P450 1A2 (CYP 1A2) som blant annet bryter ned en rekke antipsykotika, koffein og tricykliske antidepressiva. Ved å gi en liten dose fluvoksamin til pasienter som bruker antipsykotikumet klozapin (Leponex), kan dosen reduseres betraktelig og kostnadene reduseres.

I TV-serien Sopranos behandles psykiateren Jennifer Melfi i episode 10 i andre sesong med fluvoksamin (Luvox) for sitt alkoholproblem.

En av gjerningsmennene i Columbine-massakren i 1999, Eric Harris, ble på gjerningstidspunktet behandlet med fluvoksamin for depresjon. Det er spekulert i om dette kan ha bidratt til hendelsen.

Covid-19 rediger

Fluvoksamin var ett av legemidlene som var med i studier for såkalt «off-label» bruk mot Covid-19, det vil altså si at man undersøker om eksisterende medisiner kan ha en effekt mot sykdommer de opprinnelig ikke var tiltenkt for. En større klinisk studie fra oktober 2021 viste lovende resultater for behandling med Fluvoksamin i form av redusert behov for sykehusopphold og redusert dødelighet.[1]

Referanser rediger

Eksterne lenker rediger

Felleskatalogen Fevarin Mylan Healthcare B.V. Arkivert 1. november 2021 hos Wayback Machine.