Åpne hovedmenyen
Eugen Skjønberg
Eugen Skjønberg.jpg
Født27. mars 1889
Kragerø
Død25. juli 1971 (82 år)
Oslo
Ektefelle Henny Skjønberg
Barn Pål Skjønberg, Espen Skjønberg
Beskjeftigelse Skuespiller
Nasjonalitet Norge
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Conrad Eugen Skjønberg (født 27. mars 1889 i Kragerø, død 25. juli 1971 i Oslo) var en norsk skuespiller.

Han startet i bankbransjen i Kragerø og Skien, men ble i tyveårene oppdaget i amatørteatret av en danselærerinne, som i 1913 anbefalte ham til Alma Fahlstrøm, som henviste ham videre til Sophie Reimers for opplæring, i tillegg til sangtimer hos Maja Flagstad. Så fikk han jobb ved Stavanger faste scene hos Thora Hansson og debuterte som Johan Tønnessen i Samfundets støtter.[1] Han ble der til 1920.

Så ble det Nationaltheatret 1920–24, før han gikk til Chat Noir under Victor Bernau og var til 1929. Etter dette ble han med i det nyåpnede Det nye teater der han var 1929–62, bortsett fra årene ved Trøndelag teater 1937–46.[2]

Skjønberg deltok i en rekke innspillinger for Radioteatret, og kan blant annet høres i seriene om Dickie Dick Dickens og Ibsenstykker som De unges forbund.

Han var også en ettertraktet filmskuespiller og medvirket i nærmere 30 filmer i Norge og Sverige. Blant de mest kjente er Fant, den forbudte To mistenkelige personer og Vi gifter oss.

Han fikk Kongens fortjenstmedalje i gull i 1959.[3]

Eugen Skjønberg var gift med Henny Skjønberg, far til Per Skjønberg, Pål Skjønberg og Espen Skjønberg, og farfar til Hennika Skjønberg, Siv Skjønberg og Jo Skjønberg, alle skuespillere.

Filmografi (Utvalg)Rediger

Årstall Film Rolle
1956 Ektemann alene Stenersen
1956 Kvinnens plass
1955 Arthurs forbrytelse konstabel
1955 Hjem går vi ikke
1955 Ute blåser sommervind Tönne, formannen
1954 Portrettet En vaktmann
1953 Selkvinnen Trondur Våg
1953 Skøytekongen Hellemo, lastebilsjåfør
1952 Det kunne vært deg Westberg
1951 Vi gifter oss Herr Gran
1950 To mistenkelige personer
1949 Vi flyger på Rio
1949 Døden er et kjærtegn Byrettsdommeren
1949 Svendsen går videre
1948 Trollfossen Representanten for Det Utenlandske Konsernet
1940 Tørres Snørtevold Koren
1937 Fant En Lensmann
1936 Morderen uten ansikt Andresen, forvalter
1936 Vi vil oss et land... Kåre Fjell, bokholder
1932 En glad gutt Far til Øyvind
1932 Fantegutten Christian
1932 Prinsessen som ingen kunne målbinde Per
1927 Madame besøker Oslo Albert
1927 Den glade enke i Trangvik Sivert, sjøgutt
1925 Himmeluret Andresen, landhandler
1923 Hårda viljor Ove Rolandsen
1921 Felix Doktoren
1921 Jomfru Trofast Peder flotten

ReferanserRediger

  1. ^ Don Segundo, I kryss og lens med Thalia i VG den 25. mars 1959.
  2. ^ Conrad Eugen Skjønberg fra sceneweb.no, sist lest den 23. august 2018.
  3. ^ Medaljens side fra kongehusetsbarnesider.no.

Eksterne lenkerRediger