Ellisiv Steen

norsk litteraturhistoriker

Ellisiv Steen (født Ellisiv Andrea Buch den 4. februar 1908 i Kristiania, død 27. oktober 2001 i Oslo) var en norsk litteraturhistoriker og professor ved Universitetet i Oslo.

Ellisiv Steen
Født4. februar 1908[1]Rediger på Wikidata
Død27. oktober 2001[1]Rediger på Wikidata (93 år)
Ektefelle Sverre Steen (1933–)[1]Rediger på Wikidata
Søsken Ada PolakRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Professor, litteraturhistoriker, biograf, skribentRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Medlem av Det Norske Videnskaps-AkademiRediger på Wikidata

Liv og virkeRediger

Steen regnes som en pioner innen kvinnelitteraturforskningen. Ellisiv Steen den første kvinne som tok magistergraden i europeisk litteraturhistorie i Norge, 1933. Hun tok sin filosofiske doktoravhandling på Diktning og virkelighet. En studie i Camilla Colletts forfatterskap i 1948. Hun underviste ved Universitet i Oslo i nyere nordisk litteratur. Hun hadde hele sitt yrkesaktive liv ved Universitetet i Oslo. Hun ble professor i 1972. Hun pensjonerte seg i 1977.

Hun satte søkelys på kvinner og kvinners problemer i litteraturen, og sto for en fornyelse av dikterbiografien. Hennes litteraturforskning undersøkte også romanen som sjanger.

Familie og oppvekstRediger

Ellisiv Steen var datter av overingeniør Harald Buch (1872–1950) og lærer Camilla Collett (1878–1973). Hun vokste opp i Kristiania og tok examen artium i 1923 ved Frogner skole. Hun var oldebarn av Camilla Collett som hun særlig forsket på.

Hun giftet seg 1933 med dosent, senere professor Sverre Steen. Hun var søster av Ada Polak.

BibliografiRediger

  • 1947: Diktning og virkelighet – en studie i Camilla Colletts forfatterskap, Oslo
  • 1954: Den lange strid – Camilla Collett og hennes senere forfatterskap, Oslo
  • 1954: Kristin Lavransdatter – en kritisk studie, Oslo
  • 1969: Kristin Lavransdatter – en estetisk studie, 2. utgave, Oslo
  • 1976: Det norske nasjonalhistoriske drama – 1756–1974, Oslo
  • 1985: Camilla Collett om seg selv, Stabekk

ReferanserRediger

KilderRediger

Eksterne lenkerRediger