Åpne hovedmenyen
Eeva Kilpi
Eeva Kilpi (Helsinki Book Fair 2008).jpg
FødtEeva Karin Salo
18. februar 1928 (91 år)
Khijtola
Ektefelle Mikko Kilpi (19491966)
Utdannet ved Helsingfors universitet (19461953)
Beskjeftigelse Forfatter
Nasjonalitet Finland
SpråkFinsk
Utmerkelse Takk for boken-medaljen (2002), Pro Finlandia (1974), Statsprisen for litteratur (1968), Runebergprisen (1990), Aleksis Kivi-prisen (2017)

Eeva Kilpi (tidligere Eeva Salo, født 18. februar 1928 i Hiitola i Karelen) er en finsk forfatter, poet og feminist.[1] Hun er mer kjent utenfor Finland enn i hjemlandet, og hennes diktning er karakterisert som feministisk humor, og ble for alvor oppdaget i Europa på 1980-tallet.[2]

I 1939 flyktet hun med familien fra Karelen på grunn av russerne. Familien bosatte seg først i Imatra,[3] men i 1946 flyttet hun til Helsingfors, hvor hun giftet seg i 1949 med dikteren Mikko Kustaa Kilpi og tok hans etternavn. Hun studerte ved Helsingfors universitet hvor hun tok en pedagogisk eksamen i 1953. Kilpi har arbeidet som lærer, men har hovedsakelig virket som forfatter, bosatt i Esbo.[3]

Hun ble nominert til Nordisk råds litteraturpris fra Finland for romanen Evakuerade för livet fra 1985. Boken tar for seg karelernes situasjon i dagens Finland.

Innhold

Bibliografi (utvalg)Rediger

Romaner
  • Tamara (1974, ny utg. rev. og komplettert 1985)
  • Bröllopsdansen (1981) (Häätanhu)
  • Evakuerade för livet (1985) (Elämän evakkona)
  • Vinterkrigets tid: barndomsminner (1990) (Talvisodan aika)
  • Längtans tid (1991) (Välirauha, ikävöinnin aika)
  • Fortsättningskrigets tid (1995) (Jatkosodan aika)
  • Gränslöshetens tid: en fortelling om barndommen (2004) (Rajattomuuden aika)
Novellesamlinger
  • Sommar och en medelålders kvinna: tio valda noveller (1983)
  • Döden och den unge älskaren: noveller (1988) (Kuolema ja nuori rakastaja)
Diktsamlinger
  • Sånger om kärlek (1980)
  • Innan döden (1984) (Ennen kuolemaa)
  • Min kärleks höga visa (1985) (tidigere utg. i separate bind: Sånger om kärlek; Innan döden)
  • Animalia (1988)
  • Om kärleken och döden (1991)
  • Tack för igår (1998) (Kiitos eilisestä)

PriserRediger

ReferanserRediger

  1. ^ France, Peter (2000). The Oxford Guide to Literature in English Translation. Oxford University Press. s. 568–. ISBN 978-0-19-818359-4. 
  2. ^ Relander, Ann-Christine (3. mars 2005). «En förtrollad trädgård, en vibrerande sång till Karelen». Svenska Dagbladet (svensk). Besøkt 7. august 2014. 
  3. ^ a b (fi) Profil hos wsoy.fi, besøkt 7. august 2014.

Eksterne lenkerRediger