Eeva Kilpi

finsk poet
Eeva Kilpi
Eeva Kilpi (Helsinki Book Fair 2008).jpg
FødtEeva Karin Salo
18. februar 1928[1][2] (92 år)
Khijtola[2][3]
Ektefelle Mikko Kilpi (19491966)
Utdannet ved Helsingfors universitet (19461953)
Beskjeftigelse Forfatter
Nasjonalitet Finland
MorsmålFinsk
SpråkFinsk
Utmerkelser Takk for boken-medaljen (2002)[4][5], Pro Finlandia (1974), Statsprisen for litteratur (1968), Runebergprisen (1990)[6][7], Aleksis Kivi-prisen (2017)

Eeva Kilpi (tidligere Eeva Salo, født 18. februar 1928 i Hiitola i Karelen) er en finsk forfatter, poet og feminist.[8] Hun er mer kjent utenfor Finland enn i hjemlandet, og hennes diktning er karakterisert som feministisk humor, og ble for alvor oppdaget i Europa på 1980-tallet.[9]

I 1939 flyktet hun med familien fra Karelen på grunn av russerne. Familien bosatte seg først i Imatra,[10] men i 1946 flyttet hun til Helsingfors, hvor hun giftet seg i 1949 med dikteren Mikko Kustaa Kilpi og tok hans etternavn. Hun studerte ved Helsingfors universitet hvor hun tok en pedagogisk eksamen i 1953. Kilpi har arbeidet som lærer, men har hovedsakelig virket som forfatter, bosatt i Esbo.[10]

Hun ble nominert til Nordisk råds litteraturpris fra Finland for romanen Evakuerade för livet fra 1985. Boken tar for seg karelernes situasjon i dagens Finland.

Bibliografi (utvalg)Rediger

Romaner
  • Tamara (1974, ny utg. rev. og komplettert 1985)
  • Bröllopsdansen (1981) (Häätanhu)
  • Evakuerade för livet (1985) (Elämän evakkona)
  • Vinterkrigets tid: barndomsminner (1990) (Talvisodan aika)
  • Längtans tid (1991) (Välirauha, ikävöinnin aika)
  • Fortsättningskrigets tid (1995) (Jatkosodan aika)
  • Gränslöshetens tid: en fortelling om barndommen (2004) (Rajattomuuden aika)
Novellesamlinger
  • Sommar och en medelålders kvinna: tio valda noveller (1983)
  • Döden och den unge älskaren: noveller (1988) (Kuolema ja nuori rakastaja)
Diktsamlinger
  • Sånger om kärlek (1980)
  • Innan döden (1984) (Ennen kuolemaa)
  • Min kärleks höga visa (1985) (tidigere utg. i separate bind: Sånger om kärlek; Innan döden)
  • Animalia (1988)
  • Om kärleken och döden (1991)
  • Tack för igår (1998) (Kiitos eilisestä)

PriserRediger

ReferanserRediger

Eksterne lenkerRediger

(sv) Eeva Kilpi i Biografiskt lexikon för Finland