Douglas Sirk

Douglas Sirk (født Hans Detlef Sierck; 26. april 1897 – 14. januar 1987) var en tysk filmregissør mest kjent for å ha stått bak en rekke Hollywood-melodrama på 1950-tallet.

Douglas Sirk
Douglas Sirk (1955).jpg
Født26. april 1897[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Hamburg[5]Rediger på Wikidata
Død14. januar 1987[1][2][3][6]Rediger på Wikidata (89 år)
Lugano[7]Rediger på Wikidata
Utdannet ved Ludwig-Maximilians-Universität MünchenRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Filmregissør, manusforfatter, filmprodusentRediger på Wikidata
Nasjonalitet Det tyske keiserrike, Weimarrepublikken, Danmark, Vest-TysklandRediger på Wikidata
Utmerkelser German Film AwardRediger på Wikidata

Tidlig karriereRediger

Sirk ble født Hans Detlef Sierck 26. april 1897, i Hamburg til danske foreldre. Han tilbragte noen år i Danmark som barn før foreldrene dro tilbake til Tyskland hvor de fikk statsborgerskap. Sirk oppdaget tidlig i ungdommen teateret og var spesielt glad i Shakespeares historiske stykker. Han gikk også ofte på kino og en av hans favorittskuespillere var danskfødte Asta Nielsen.[8]

Sirk studerte til å begynne med ved Universitetet i Jena og senere Universitetet i Hamburg, med filosofi og kunsthistorie som fag. Han arbeidet innen en rekke forskjellige kulturrelaterte områder som ung mann, blant annet som teaterregissør, scenesnekker ved et filmstudio i Berlin, og som oversetter av Shakespeare-stykker fra originalspråket til tysk.

På 1930-tallet hadde Sirk oppnådd å bli en av tysklands fremste regissører for teaterscenen. Bertolt Brechts Tolvskillingsoperaen var et av stykkene han hadde regi på. I 1934 ble han ansatt i UFA (Universum Film AG) hvor hans filmer Til fremmede kyster og La Habanera gjorde den svenske sangerinnen Zarah Leander til Nazi-Tysklands største stjerne.

Filmografi (utvalg)Rediger

  • April, April (1935)
  • Das Mädchen vom Moorhof (1935)
  • Samfundets støtter (1935)
  • Sluttakkord (1936)
  • Hoffkonserten (1936)
  • Til fremmede kyster (1937)
  • La Habanera (1937)
  • Hitler's Madman (1943)
  • Summer Storm (1944)
  • Skandale i Paris (1946)
  • Lokkefuglen (1947)
  • Sov min elskede (1948)
  • Hemmelig ekteskap (1949)
  • Den mystiske ubåt (1950)
  • Week-end med far (1951)
  • Stormnetter (1951)

ReferanserRediger

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 9. april 2014
  2. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015
  3. ^ a b Babelio, Babelio forfatter-ID 168978
  4. ^ Brockhaus Enzyklopädie, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id sirk-douglas, besøkt 9. oktober 2017
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 10. desember 2014
  6. ^ Munzinger-Archiv, Munzinger IBA 00000016026, besøkt 9. oktober 2017
  7. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 30. desember 2014
  8. ^ John Halliday and Douglas Sirk, Sirk on Sirk (Faber & Faber, 2011)

Eksterne lenkerRediger