Dino Risi

Dino Risi (født 23. desember 1916 i Milano; død 7. juni 2008 i Roma) var en italiensk dreiebokforfatter og filmregissør.[8]

Dino Risi
Dino Risi Cannes.jpg
Født23. des. 1916[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Milano, Italia[5]Rediger på Wikidata
Død7. juni 2008[1][2][4][6]Rediger på Wikidata (91 år)
Roma[7]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Filmregissør, manusforfatter, psykiaterRediger på Wikidata
Utdannet ved La Sapienza, Università degli Studi di MilanoRediger på Wikidata
Barn Claudio RisiRediger på Wikidata
Nasjonalitet Italia (19462008), Kongedømmet Italia (19161946)Rediger på Wikidata
Utmerkelser César for beste utenlandske film (1976), storkors av Republikken Italias fortjenstorden, Gulløven for livsverk (2002)Rediger på Wikidata

Han ble særlig kjent for filmkomedier, innen den genre som er blitt kjent som commedia all'italiana.[9] Han var en av de tre fremste eklsponenter for genren, ved siden av Mario Monicelli og Luigi Comencini. Etter hans død ble han også anerkjent som dokumentarfilmskaper.[8]

I 2002 mottok han Gulløvenfilmfestivalen i Venezia for sitt livsverk.

Filmene Profumo di donna (1976) og I nuovi mostri (1979) ble begge nominert til Oscar i kategorien Beste utenlandske film.

Filmografi i utvalgRediger

SpillefilmRediger

  • 1955 : Skandale i Sorrento (Pane, amore e..)
  • 1956 : Guttegær'n (Poveri, ma belli)
  • 1961 : Una vita difficile
  • 1962 : Farlige kurver (Il sorpasso)
  • 1965 : Dukkene (Le bambole)
  • 1966 : Fem på i San Gennaro (Operazione San Gennaro)
  • 1967 : Tigeren og pusekatten (Il Tigre)
  • 1970 : Ballade i Vatikanet (La moglie del prete)
  • 1974 : Profumo di donna
  • 1978 : I nuovi mostri
  • 1980 : Forførerne (Les séducteurs)
  • 1984 : Dagobert

FjernsynRediger

  • 1988: To kvinner (La ciociara)

ReferanserRediger

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 9. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Gran Enciclopèdia Catalana, Gran Enciclopèdia Catalana-ID 0055839[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Brockhaus Enzyklopädie, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id risi-dino, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 10. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Discogs, Discogs artist-ID 1709583, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 30. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ a b «Dino Riski : December 14, 2016–January 6, 2017». The Museum of Modern Art (engelsk). 2016. Besøkt 29. juni 2019. «Additionally, the retrospective offers a deeper appreciation of the Milanese writer-director’s career by premiering recently rediscovered documentaries that he made, literally, in the ashes of World War II—Neorealist portraits of Lombardic and Neapolitan street life and culture between 1946 and 1950.» 
  9. ^ «Dino Risi | Italian filmmaker». Encyclopedia Britannica (engelsk). Besøkt 29. juni 2019. «Dino Risi, Italian filmmaker (born Dec. 23, 1916, Milan, Italy—died June 7, 2008, Rome, Italy), wrote and/or directed more than 80 films, documentaries, and television shows throughout his nearly six-decade-long (1946–2002) career. Risi helped to establish the satiric commedia all’italiana style, which portrayed the problems facing Italian society following the country’s overwhelming economic growth during the 1960s.» 

LitteraturRediger

  • Valerio Caprara, Dino Risi. Maestro per caso, Gremese Editore, 1993
  • Paolo D'Agostini, Dino Risi, Il Castoro Editore, 1995
  • Dino Risi, I miei mostri, Milano, Arnoldo Mondadori Editore, 2004,ISBN 978-88-04-52791-6.
  • Irene Mazzetti, I film di Dino Risi, Gremese Editore, 2008

Eksterne lenkerRediger