Åpne hovedmenyen
Dino Risi
Dino Risi Cannes.jpg
Født23. desember 1917
Milano
Død7. juni 2008 (90 år)
Roma
Barn Claudio Risi
Utdannet ved La Sapienza, Università degli Studi di Milano
Beskjeftigelse Filmregissør, manusforfatter, psykiater
Nasjonalitet Italia
Utmerkelser César for beste utenlandske film (1976), storkors av Republikken Italias fortjenstorden

Dino Risi (født 23. desember 1916 i Milano; død 7. juni 2008 i Roma) var en italiensk dreiebokforfatter og filmregissør.

Han ble særlig kjent for filmkomedier, innen den genre som er blitt kjent som commedia all'italiana. Han var en av de tre fremste eklsponenter for genren, ved siden av Mario Monicelli og Luigi Comencini.

Han vant Gulløven fra filmfestivalen i Venezia igjen i 2002 for sitt livsverk.

Filmene Profumo di donna (1976) og I nuovi mostri (1979) ble nominert til Oscar i kategorien Beste utenlandske film.

Innhold

Filmografi i utvalgRediger

SpillefilmRediger

  • 1955 : Skandale i Sorrento (Pane, amore e..)
  • 1956 : Guttegær'n (Poveri, ma belli)
  • 1961 : Una vita difficile
  • 1962 : Farlige kurver (Il sorpasso)
  • 1965 : Dukkene (Le bambole)
  • 1966 : Fem på i San Gennaro (Operazione San Gennaro)
  • 1967 : Tigeren og pusekatten (Il Tigre)
  • 1970 : Ballade i Vatikanet (La moglie del prete)
  • 1974 : Profumo di donna
  • 1978 : I nuovi mostri
  • 1980 : Forførerne (Les séducteurs)
  • 1984 : Dagobert

FjernsynRediger

  • 1988: To kvinner (La ciociara)

ReferanserRediger


LitteraturRediger

  • Valerio Caprara, Dino Risi. Maestro per caso, Gremese Editore, 1993
  • Paolo D'Agostini, Dino Risi, Il Castoro Editore, 1995
  • Dino Risi, I miei mostri, Milano, Arnoldo Mondadori Editore, 2004,ISBN 978-88-04-52791-6.
  • Irene Mazzetti, I film di Dino Risi, Gremese Editore, 2008

Eksterne lenkerRediger