Mario Monicelli

Mario Monicelli
MarioMonicelli.jpg
Født16. mai 1915[1][2]Rediger på Wikidata
RomaRediger på Wikidata
Død29. november 2010[3][4][5][6]Rediger på Wikidata (95 år)
Roma[7]Rediger på Wikidata
Partner(e) Chiara Rapaccini (19742010)Rediger på Wikidata
Far Tomaso MonicelliRediger på Wikidata
Søsken Giorgio Monicelli, Furio MonicelliRediger på Wikidata
Utdannet ved Universitetet i PisaRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Filmregissør, manusforfatter, skuespillerRediger på Wikidata
Nasjonalitet Italia (19462010), Kongedømmet Italia (19151946)Rediger på Wikidata
Utmerkelser Storkors av Republikken Italias fortjenstordenRediger på Wikidata

Mario Monicelli (født 15. mai 1915 i Roma; død 29. november 2010 i Roma[8]) var en italiensk dreiebokforfatter og filmregissør.

Han ble særlig kjent for filmkomedier, innen den genre som er blitt kjent som commedia all'italiana. Han var en av de tre fremste eksponenter for genren, ved siden av Dino Risi og Luigi Comencini.

Han vant Sølvbjørnen som beste regissør ved filmfestivalen i Berlin for filmene Fedre og sønner (1957), Caro Michele (1976) og Il Marchese del Grillo (1981), og Gulløven fra filmfestivalen i Venezia for Den store krigen (1959), og igjen i 1991 for sitt livsverk.

Filmene Den ukjente mann (1958), Den store krigen og La ragazza con la pistola (1968) ble nominert til Oscar i kategorien Beste utenlandske film.

Filmografi i utvalgRediger

  • 1951 Dyden driver dank (Guardie e ladri)
  • 1957 Fedre og sønner (Padri e figli)
  • 1958 Den ukjente mann (I soliti ignoti)
  • 1959 Den store krigen (La grande guerra)
  • 1960 Deilig - tross alt (Risate di gioia)
  • 1963 I compagni
  • 1965 Casanova '70
  • 1966 Lett på tråden (Le fate)
  • 1968 La ragazza con la pistola
  • 1976 Caro Michele
  • 1981 l Marchese del Grillo

ReferanserRediger

  1. ^ Filmportal.de, 9. okt. 2017, Mario Monicelli, 260dd550c9de42b48f4d825ffcbd79ba
  2. ^ Social Networks and Archival Context, 9. okt. 2017, Mario Monicelli, w61w9316
  3. ^ Autorités BnF, 10. okt. 2015, http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb11997563p
  4. ^ Roglo, p=mario;n=monicelli, Mario Monicelli
  5. ^ Gran Enciclopèdia Catalana, Mario Monicelli, 0043406
  6. ^ Munzinger-Archiv, 9. okt. 2017, Mario Monicelli, 00000020618
  7. ^ Gemeinsame Normdatei, 30. des. 2014
  8. ^ Mario Monicelli morto suicida a Roma, 30. november 2010. corriere.it

LitteraturRediger

  • Stefano Della Casa: L'armata Brancaleone. Quando la commedia riscrive la storia, Lindau, 2006
  • Gian Piero Brunetta: Guida alla storia del cinema italiano (1905–2003), Einaudi, 2003
  • Bruno Torri:: Il cinema italiano dalla realtà alle metafore, Palumbo, 1973
  • Masolino D'Amico: La commedia all'italiana, Mondadori, 1985
  • Stefano Della Casa: Storia e storie del cinema popolare italiano, La Stampa, 2001
  • Aldo Viganò: La commedia italiana in cento film, Le Mani, 1999
  • Mariano Sabatini og Oriana Maerini: Mario Monicelli, la sostenibile leggerezza del cinema, Edizioni Scientifiche Italiane, 2001
  • Lo sguardo eclettico – il cinema di Mario Monicelli, Marsilio editori, 2001

Eksterne lenkerRediger