De rödgröna var Socialdemokraternas (S), Vänsterpartiets (V) og Miljöpartiets (MP) valgsamarbeid ved Riksdagsvalget i Sverige 2010. Begrepet er en sammendragning av partienes politiske farger, etter modell av tilsvarende regjeringer andre steder, blant annet Jens Stoltenbergs andre regjering i Norge.

Etablering og oppløsning rediger

Samarbeidet mellom de tre partiene ble etablert i 2008 og hadde til hensikt å danne en koalisjonsregjering etter valget i 2010 til erstatning for den sittende borgerlige regjeringen, utgått av de fire partiene i valgsamarbeidet Alliansen. Dette lyktes de ikke med. Den 25. oktober 2010 la de rödgröna fram et såkalt skyggebudsjett («skuggbudget»), men på den tilhørende pressekonferansen ble det meldt at dette var det siste de gjorde sammen som «De rödgröna» på veldig lenge. Dagen etter, den 26. oktober 2010, meldte de at samarbeidet formelt var oppløst i overskuelig framtid. De mente det ville være for tidlig å si om samarbeidet ville gjenoppstå ved riksdagsvalget i 2014, noe det viste seg ikke å gjøre.

De facto samarbeid i perioden 2014–2018 rediger

Valgsamarbeidet De rödgröna gjenoppstod ikke formelt til valget i 2014, men de tre tidligere deltakende partiene ble til sammen største blokk i Riksdagen etter valget. Fredrik Reinfeldts regjering, utgått av partiene i Alliansen, søkte derfor avskjed, og to av partiene i De rödgröna (S og MP) danna mindretallsregjering. Alliansens budsjett fikk likevel flertall i Riksdagen, etter at vippepartiet Sverigedemokraterna (SD) stemte for det og dermed utløste regjeringskrise. For å gjøre det mulig å styre i mindretall uten å søke støtte hos SD, inngikk S og MP en avtale med Alliansen, kalt decemberöverenskommelsen, om å la største blokk slippe fram med politikken sin. For å bli største blokk, var S og MP avhengige av å forhandle fram budsjett med Vänsterpartiet, og Stefan Löfvens regjering styrer derfor i perioden 2014–2018 etter budsjett utforma av alle de tre partiene i det tidligere valgsamarbeidet, til tross for at samarbeidet formelt sett er oppløst. Også decemberöverenskommelsen er formelt oppløst, men har i praksis fortsatt å fungere.[1]

Referanser rediger

Eksterne lenker rediger