Daphnis hypothous

sommerfuglart

Daphnis hypothous er en sommerfugl som tilhører familien svermere (Sphingidae). Den ligner på slektningen oleandersvermer (Daphnis nerii) og erstatter denne i Sørøst-Asia.

Daphnis hypothous
Daphnis hypothous
Nomenklatur
Daphnis hypothous
Cramer, 1780
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieSvermere
SlektDaphnis
Økologi
Utbredelse: Sørøst-Asia

Utseende rediger

En stor (vingespenn 86–120 mm) og kraftig svermer, ganske lik oleandersvermeren men skiller seg fra denne ved at fargen er brunlig med lite eller intet innslag av grønt. Hodet og den fremste del av brystet er grå, den bakerste delen av brystet svartbrun med en lysere, gråbrun kileformet flekk. Bakkroppen er brun, de to fremste leddene grønnaktig svarte, det fremste med hvit bakkant. Forvingen er mønstret som hos oleandersvermeren, men uten grønnskjær i fargen, og har en lys flekk ved vingespissen som oleandersvermeren mangler. Bakvingen er mørkt sjokoladebrun med et bølgete, gulhvitt tverrbånd. Larven er grønn med et gul (i den fremre delen) og rød (i den bakre delen) lengdestripe. Under denne stripen sitter det en rekke med avlange, blå flekker. «Hornet» på bakkroppen er rødbrunt.

Levevis rediger

Den er en rask og utholdende flyger. Larven lever på planter i maurefamilien (Rubiaceae).

Utbredelse rediger

D. hypothous lever fra India og Sri Lanka i vest til Indonesia i øst. Den kan vandre en del og det finnes en del funn fra langt nord for det normale utbredelsesområdet. Det ble en gang funnet et eksemplar i Skottland, men dette hadde trolig klekt fra en puppe som var kommet inn med varer fra India.

Kilder rediger

  • Pittaway, A.R. (2007) Sphingidae of the Western Palearctic [1]

Eksterne lenker rediger