Cyclocephalini er en gruppe av biller som hører til familien skarabider (Scarabaeidae). De hører til underfamilien hornbiller (Dynastinae). De fleste av artene hører til den artsrike slekten Cyclocephala.

Cyclocephalini
Cyclocephala borealis
Nomenklatur
Cyclocephalini
Laporte de Castelnau, 1840
Hører til
Dynastinae, skarabider (Scarabaeidae), Skarabider (Scarabaeoidea), Polyphaga,
biller,
insekter
Økologi
Antall arter: ca. 500
Utbredelse: Amerika, Afrika
Inndelt i
  • se systematisk inndeling

Utseende rediger

Middelsstore (ofte rundt 10-20 millimeter, noen opptil 40 millimeter), ofte brunlige hornbiller, kroppen gjerne glatt og glinsende. De mangler horn, knøler eller groper på hodet og pronotum og kan derfor ligne mer på praktskarabider (Rutelinae) enn på hornbiller. Ulikt de fleste andre hornbiller er de ofte flerfargede, med rød/gul/brune og svarte partier. Kjønnene kan oftest skilles på at hannene har forstørrede forføtter, særlig er kloleddet og klørne store.

Levevis rediger

Larven lever i jorden og kan noen ganger gjøre en del skade ved å ete planterøtter. De voksne billene besøker gjerne blomster, og noen tallrike arter er viktige pollinatorer.

Utbredelse rediger

Slekten Ruteloryctes lever i Afrika, Peltonotus i Sørøst-Asia, forøvrig er alle medlemmene i denne gruppen amerikanske. Gruppen forekommer bare i tropiske og subtropiske områder.

Systematisk inndeling rediger

Denne undergruppen har tidligere ofte vært plassert i gruppen praktskarabider (Rutelinae), som de overflatisk ligner mer på enn på de fleste hornbiller.

Treliste

Kilder rediger

Eksterne lenker rediger