Åpne hovedmenyen
Chico Buarque
Chico Buarque no BRAVO.jpg
Født19. juni 1944[1][2][3][4] (75 år)
Rio de Janeiro[5][6]
Ektefelle Marieta Severo (19661999)
Far Sérgio Buarque de Holanda
Mor Maria Amélia Buarque de Hollanda
Søsken Ana de Hollanda, Cristina Buarque, Miúcha
Barn Sílvia Buarque
Utdannet ved Architecture and Urbanism College of University of São Paulo
Beskjeftigelse
9 oppføringer
Sanger, komponist, lyriker, skribent, dramatiker, jazzmusiker, gitarist, romanforfatter, skuespiller
Nasjonalitet Brasil
Utmerkelser
7 oppføringer
São Paulo litteraturpris (2010), Latin Grammy Award for Best MPB Album (2002), Latin Grammy Award for Best Portuguese Language Song (2012), Ordem do Mérito Cultural (2003), Camões-prisen[7], José María Arguedas Prize (2013), kommandør av Infante Dom Henriks orden[8]
Sjangermúsica popular brasileira, bossanova, samba, choro
Debuterte1962
Aktive år1962
Nettstedhttp://www.chicobuarque.com.br/‎
IMDbIMDbRedigere på wikidata
Signatur
Chico Buarques signatur

Francisco Buarque de Hollanda (født 19. juni 1944 i Rio de Janeiro i Brasil), kjent som Chico Buarque, er en brasiliansk sanger, gitarist, komponist, dramatiker, forfatter og dikter. Han er best kjent for sin musikk, som ofte inkluderer sosiale, økonomiske og kulturelle referanser til Brasil og til Rio de Janeiro spesielt.

Sønn av historikeren Sérgio Buarque de Holanda, begynte han sin karriere i 1960-årene, da han vant, med sangen A Banda, Festival de Música Popular Brasileira. Erklært sosialist[9], gikk han i selvpålagt eksil i Italia i 1969, grunnet den voksende undertrykkelsen fra militærdiktaturet, og ble, ved returen i 1970, en av de mest aktive artistene i kritikk av politikken og i kampen for demokratiseringen av Brasil. I sin litterære karriere har han tre ganger vunnet Prêmios Jabuti, en kjent litteraturpris i Brasil.

Han giftet og separerte seg fra skuespillerinnen Marieta Severo, som han fikk tre døtre med: Sílvia, som er skuespillerinne og gift med Chico Diaz, Helena, som er gift med perkusjonisten Carlinhos Brown, og Luísa,

DiskografiRediger

  • 1966: Chico Buarque de Hollanda (Vol. 1)
  • 1966: Morte e Vida Severina
  • 1967: Chico Buarque de Hollanda (Vol. 2)
  • 1968: Chico Buarque de Hollanda (Vol. 3)
  • 1969: Umas e outras – compacto
  • 1969: Chico Buarque na Itália
  • 1970: Apesar de você
  • 1970: Per un pugno di samba
  • 1970: Chico Buarque de Hollanda (Vol. 4)
  • 1971: Construção
  • 1972: Quando o carnaval chegar
  • 1972: Caetano e Chico juntos e ao vivo
  • 1973: Chico canta
  • 1974: Sinal fechado
  • 1975: Chico Buarque & Maria Bethânia ao vivo
  • 1976: Meus caros amigos
  • 1977: Cio da Terra compacto
  • 1977: Os saltimbancos
  • 1977: Gota d'água
  • 1978: Chico Buarque

  • 1979: Ópera do Malandro
  • 1980: Vida
  • 1980: Show 1º de Maio compacto
  • 1981: Almanaque
  • 1981: Saltimbancos trapalhões
  • 1982: Chico Buarque en espanhol
  • 1983: Para viver um grande amor
  • 1983: O grande circo místico
  • 1984: Chico Buarque (Vermelho)
  • 1985: O Corsário do rei
  • 1985: Ópera do Malandro
  • 1985: Malandro
  • 1986: Melhores momentos de Chico & Caetano
  • 1987: Francisco
  • 1988: Dança da meia-lua
  • 1989: Chico Buarque
  • 1990: Chico Buarque ao vivo Paris le Zenith
  • 1993: Para Todos
  • 1995: Uma palavra
  • 1997: Terra

  • 1998: As cidades
  • 1998: Chico Buarque da Mangueira
  • 1999: Chico ao vivo
  • 2001: Chico e as cidades (DVD)
  • 2001: Cambaio
  • 2002: Chico Buarque – Duetos
  • 2003: Chico ou o país da delicadeza perdida (DVD)
  • 2005: Meu Caro Amigo (DVD)
  • 2005: A Flor da Pele (DVD)
  • 2005: Vai passar (DVD)
  • 2005: Anos Dourados (DVD)
  • 2005: Estação Derradeira (DVD)
  • 2005: Bastidores (DVD)
  • 2006: O Futebol (DVD)
  • 2006: Romance (DVD)
  • 2006: Uma Palavra (DVD)
  • 2006: Carioca (CD + DVD med dokumentaren Desconstrução)
  • 2007: Carioca Ao Vivo
  • 2011: Chico

ReferanserRediger

Eksterne lenkerRediger


 Denne biografien om en musiker er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.