Chesapeake bay retriever

apporterende fuglehund

Chesapeake bay retriever er en vannapporterende hunderase som oppsto i Maryland, USA, på 1800-tallet.

Chesapeake bay retriever
chesapeake
HundetypeApporterende fuglehund, retriever
OpprinnelseMaryland, USA
EgenskaperJakthund, familiehund
Livsløp10-12
StørrelseStor (25-34 kg)
Passer forAktive, erfarne
Anerkjennelser
FCIGr. 8 seksjon 1
(FCI #263)
AKCSporting Group
CKCSporting Dogs
KCGundogs
UKCGun dogs
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Opprinnelse og alder rediger

Chesapeake bay retriever kan være en etterkommer av to skipbrudne newfoundlandshundene som overlevde et forlis utenfor Maryland i 1807. Hundene ble tatt inn i familier som allerede hadde hunder, og som krysset hundene med sine lokale retrievere. Senere skal hundene være krysset med andre lokale retrievere, oterhund, irsk setter og irsk vannhund, og resultatet ble en hardfør rase som er i stand til å svømme i det kalde vannet i Chesapeake Bay. Hvor sann denne historien er, er imidlertid uklart, men chesapeake bay retriever har trekk i seg som kan tyde på at i vertfall familietreet historien forteller om, kan stemme. En studie av Parker et al. (2017) ser ut til å indirekte støtte deler av opphavet, siden retrievere danner en naturlig klade sammen med irsk vannspaniel og newfoundlandshund.[1]

Den ble første gang vist på en utstilling i 1876, men den første rasestandarden skriver seg fra 1890. Den første raseklubben ble dannet i 1918, samtidig som rasen ble offentlig anerkjent. Rasen er ganske sjelden i Europa.

Utseende, anatomi og fysikk rediger

Chesapeake bay retriever er en middels langstrakt og svært muskuløs hund med bred og dyp brystkasse, godt opptrukklet buklinje, sterke muskuløse bein, middels lang hale (27-37 cm). et bredt og rundt hode med et forholdsvis kort og tydelig snuteparti, måtlig markert stopp, forholdsvis små hengende ører og middels store lyse (gulaktige) øyne.

Pelsen er tett og kort, nærmest oljeaktig (vannavstøtende), med underull. Fargen er fra mørk brun tillys brun eller fra gulbrun til hvetefarget. Små hvite flekker tillates på brystet og labbene.

Bruksområde rediger

Chesapeake bay retriever er kanskje den mest utpregede jakthunden blant retrieverne. Den er meget utholdende og energisk, og en meget dyktig svømmer og apportør. For mange utgjør den dessuten en god og stødig familiehund, som dessuten har gode vakthundegenskaper. Rasen har utpreget gode brukshundegenskaper.

Lynne og væremåte rediger

Chesapeake bay retriever passer for aktive familier med god erfaring. Den kan være hard og noe stri, men er sjelden brutal og dominerende. Den krever ganske mye mosjon og hjernetrim for å trives maksimalt. Den skal være flink med barn, men må på ingen måte sammenlignes med den mer populære labrador retriever i så måte.

Annet rediger

Pelsen krever regelmessig børsting, men den skal ikke såpevaskes for ofte.

Referanser rediger

  1. ^ Parker, H. G., Dreger, D. L., Rimbault, M., Davis, B. W., Mullen, A. B., Carpintero-Ramirez, G., & Ostrander, E. A. (2017) Genomic Analyses Reveal the Influence of Geographic Origin, Migration, and Hybridization on Modern Dog Breed Development. Cell Reports 19(4):697–708, 25 April 2017. DOI: 10.1016/j.celrep.2017.03.079.

Eksterne lenker rediger