Bruce Chatwin

engelsk forfatter

Charles Bruce Chatwin (født 13. mai 1940 i Sheffield, South Yorkshire, død 18. januar 1989) var en engelsk kunstekspert og forfatter.

Bruce Chatwin
Født13. mai 1940[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
SheffieldRediger på Wikidata
Død18. januar 1989[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (48 år)
Nice[5][6][7][8]Rediger på Wikidata
Gravlagt HellasRediger på Wikidata
Utdannet ved University of Edinburgh, Marlborough CollegeRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
7 oppføringer
Skribent[9][10], romanforfatter, manusforfatter, filmprodusent, forfatter[11][12], journalist, oppdagelsesreisendeRediger på Wikidata
Nasjonalitet StorbritanniaRediger på Wikidata
Utmerkelser James Tait Black Memorial Prize, E. M. Forster Award (1979)Rediger på Wikidata

Etter skolen begynte han å arbeide for det kjente engelske auktionhuset Sotheby's, og ble 23 år gammel sjef for impresjonistavdelingen. Med tiden fikk han imidlertid problemer med synet, og hans øyenlege anbefalte ham å ta en lang ferie.

Etter et besøk i Sudan var han blitt bedre, sa opp kunstjobben og begynte å studere arkeologi. Siden var han stadig på reisefot.

I 1975 dro han til Patagonia, og debuterte i 1977 med boka In Patagonia. Det var et verk som sprengte sjangerbegerepet reiseskildring, og innebar et gjennombrudd for ham som forfatter.

To av hans bøker er filmatisert, The Viceroy of Ouidah og On the Black Hill.

Chatwin døde af aids i 1989.

BibliografiRediger

  • In Patagonia (1977) På norsk I Patagonia, oversatt av Kari og Kjell Risvik 2000
  • The Viceroy of Ouidah (1980)
  • On the Black Hill (1982) På norsk Tvillingene, oversatt av Aud Greiff 1984
  • The Songlines (1987) På norsk Drømmespor, oversatt av Kari og Kjell Risvik 1998
  • Utz (1988) På norsk Utz, oversatt av Aud Greiff 1989
  • What Am I Doing Here (posthumt i 1989)
  • Photographs and notebooks (1993)
  • Under the Sun. The Letters of Bruce Chatwin, utvalg ved Elizabeth Chatwin og Nicholas Shakespeare (2010)

PriserRediger

  • 1978: Hawthornden Prize
  • 1979: E. M. Forster Award
  • 1982: Whitbread Book of the Year Award
  • 1982: James Tait Black Memorial Prize

ReferanserRediger

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Bruce-Chatwin, besøkt 9. oktober 2017
  2. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 27. april 2014
  3. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015
  4. ^ a b Brockhaus Enzyklopädie, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id chatwin-bruce
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 31. desember 2014
  6. ^ www.datalounge.com
  7. ^ www.astro.com
  8. ^ search.informit.com.au
  9. ^ www.theguardian.com
  10. ^ www.theguardian.com
  11. ^ www.nndb.com
  12. ^ www.nytimes.com

Eksterne lenkerRediger


 Denne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)