Bo Diddley

amerikansk musiker

Ellas McDaniel (født Ellas Otha Bates; 30. desember 1928 i McComb i Mississippi, død 2. juni 2008 i Archer i Florida), kjent som Bo Diddley, var en amerikansk rockemusiker.

Bo Diddley
The Originator
FødtEllas Otha Bates
30. des. 1928[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
McComb
Død2. juni 2008[1][2][3][5]Rediger på Wikidata (79 år)
Archer
BeskjeftigelseGitarist, sanger, sanger og låtskriver, komponist Rediger på Wikidata
NasjonalitetUSA
GravlagtFlorida
UtmerkelserGrammy Lifetime Achievement Award (1998)
Florida Artists Hall of Fame
Rock and Roll Hall of Fame (1987)[6]
Æresdoktor ved University of Florida
Musikalsk karriere
PseudonymBo Diddley
SjangerRock and roll,[7] blues, rapping[8]
InstrumentGitar,[9] vokal[9]
Aktive år19432007
PlateselskapChecker
Nettstedhttp://www.bodiddley.com
IMDbIMDb

Han skapte den såkalte «Bo Diddley-rytmen» som er en av hjørnestenene i rock and roll-rytmene. Det distinkte afrikansk-inspirerte rytmemønsteret (bomp bomp bomp bomp-bomp) har siden blitt flittig brukt av andre artister, og har blitt et karakteristisk og gjentakende element i rock'n roll gjennom årtiene. De eldste eksemplene på rhythm and blues-materiale som har gått over til rock'n roll er Diddleys låter «Who Do You Love?», «Road Runner», «You Don't Love Me» og «I'm a Man».

Diddley produserte også sine egne gitarer. De er unike, i form av rektangulære «sigaresker». Den første lagde han i 1945.

Diddley ble i 1987 innvotert i Rock and Roll Hall of Fame, og i 2004 i Blues Hall of Fame.[10]

Diskografi rediger

  • Bo Diddley (1958)
  • Go Bo Diddley (1959)
  • Have Guitar Will Travel (1960)
  • Bo Diddley in the Spotlight (1960)
  • Bo Diddley Is a Gunslinger (1960)
  • Bo Diddley Is a Lover (1961)
  • Bo Diddley's a Twister (1962)
  • Bo Diddley (1962)
  • Bo Diddley & Company (1962)
  • Surfin' with Bo Diddley (1963)
  • Bo Diddley's Beach Party (1963)
  • Bo Diddley's 16 All-Time Greatest Hits (1964)
  • Two Great Guitars (+ Chuck Berry) (1964)
  • Hey Good Lookin' (1965)
  • 500% More Man (1965)
  • The Originator (1966)
  • Super Blues (+ Muddy Waters & Little Walter) (1967)
  • Super Super Blues Band (+ Muddy Waters & Howlin' Wolf) (1967)
  • The Black Gladiator (1970)
  • Another Dimension (1971)
  • Where It All Began (1972)
  • Got My Own Bag of Tricks (1972)
  • The London Bo Diddley Sessions (1973)
  • Big Bad Bo (1974)
  • 20th Anniversary of Rock & Roll (1976)
  • I'm a Man (1977)
  • Ain't It Good To Be Free (1983)
  • Bo Diddley & Co – Live (1985)
  • Hey...Bo Diddley in Concert (1986)
  • Breakin' Through the BS (1989)
  • Living Legend (1989)
  • Rare & Well Done (1991)
  • Live at the Ritz (+ Ronnie Wood) (1992)
  • This Should Not Be (1993)
  • Promises (1994)
  • A Man Amongst Men (1996)
  • Moochas Gracias (+ Anna Moo) (2002)

Referanser rediger

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Bo-Diddley, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 27. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Proleksis Encyclopedia, Proleksis enciklopedija-ID 17634[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Find a Grave, Find a Grave-ID 27264565, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Rock and Roll Hall of Fame-ID bo-diddley[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ Montreux Jazz Festival Database, Wikidata Q99181182 
  8. ^ Montreux Jazz Festival Database, Wikidata Q99181182 
  9. ^ a b Montreux Jazz Festival Database, Montreux Jazz Festival konsert ID 454, Wikidata Q99181182 
  10. ^ Innvalgte i Blues Hall of Fame 2004[død lenke] (besøkt 27. august 2012)

Eksterne lenker rediger