Bertil Mårtensson

Bertil Mårtensson (født 1945 i Malmö i Sverige, død 4. november 2018[trenger referanse]) var en svensk forfatter og universitetslektor.

Bertil Mårtensson
Født1945[1][2]Rediger på Wikidata
MalmöRediger på Wikidata
Død4. november 2018Rediger på Wikidata
HelsingborgRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Filosof, skribent, science fiction-forfatterRediger på Wikidata
Nasjonalitet SverigeRediger på Wikidata
Utmerkelser Sherlock-prisenRediger på Wikidata

Mårtensson var dr.philos. i filosofi og universitetslektor emeritus ved Filosofiska instutionen ved Lunds universitet.

Han debuterte som forfatter i 1968 med sciencefictionromanen Detta är verkligheten (først utgitt i Danmark som Verdener uden grænse samme år). Romanen ble prisbelønnet ved den europeiske sciencefictionkongressen Eurocon 1 i 1972. Han skrev senere flere sciencefictionromaner og fantasy. Fra og med siste halvdel av 1970-årene skrev han også kriminallitteratur. Romanen Växande hot vant i 1977 avisen Expressens Sherlock-pris for årets beste svenske kriminalroman.

Betril Mårtensson var gift med og skilt fra krimforfatteren Bodil Mårtensson.[trenger referanse]

BibliografiRediger

SkjønnlitteraturRediger

  • Detta är verkligheten (1968)
  • Skeppet i Kambrium (1974)
  • Samarkand 5617 (1975)
  • Adolf och javamännens gåta (1976)
  • Mah-jongmorden (1976)
  • Jungfrulig Planet (1977)
  • Växande hot (1977)
  • Mordet på dr Faust (1978)
  • Sadisterna (1979)
  • Deral Bågskytt (1979)
  • Vakthundarna – lyrikk (1979)
  • Vilse – novellesamling (1979) sammen med Steve Sem-Sandberg
  • Maktens Vägar: Vägen Bort (1979)
  • Maktens Vägar: Vägen tillbaka (1980)
  • Maktens Vägar: Vägen ut (1983)
  • Kontrakt med döden (1985)
  • Förvandlas – novellesamling; (1986)
  • Det gyllene språnget (1987)
  • Vingmästarens dotter (1992)

SakprosaRediger

  • Soma & Psyke (1982)
  • Praktisk vetenskapsteori (1988) sammen med Tore Nilstun)
  • Logik, en introduktion (1995)

Priser og utmerkelserRediger

  • Eurocon Award (1972), for Detta är verkligheten
  • Hedersmedlem av Skandinavisk Förening För Science Fiction
  • Sherlock-prisen (1977), for Växande hot

ReferanserRediger

  1. ^ The Encyclopedia of Science Fiction, The Encyclopedia of Science Fiction-id martensson_bertil, besøkt 9. oktober 2017
  2. ^ Internet Speculative Fiction Database, oppført som Bertil Martensson, ISFDB forfatter-ID 19869, besøkt 9. oktober 2017

Eksterne lenkerRediger