Berit Gullberg

Berit Gullberg
Født9. april 1939Rediger på Wikidata (81 år)
FalunRediger på Wikidata
Utdannet ved Stockholms universitetRediger på Wikidata
Beskjeftigelse SkribentRediger på Wikidata
Nasjonalitet SverigeRediger på Wikidata

Berit Gullberg (født 9. april 1939) er en svensk forfatter og driver et agentur for dramatikere og deres manuskripter.

Hun studerte litteratur-, språk- og teatervitenskapelig ved Universitetet i Stockholm, og begynte deretter som PR- og pressesjef i forlaget Rabén & Sjögren.

Gullberg var pressesjef ved Dramaten fra 1968 til 1988.[1] Innimellom skrev hun bøker, både lyrikk, romaner – og en bok om skuespillerkunst. Hun spilte rollen som Säpoagent i spillefilmen «Sopor» fra 1981. I årene 19841985 var hun programleder for «Gomorron Sverige» i svensk fjernsyn. Hun var presseagent for Ingmar Bergman blant annet under innspillingene av Fanny og Alexander (1982) og Den gode viljen (1992).

Gullberg er forlagssjef ved Colombine Teaterförlag, et forlag hun startet i 1993.[1] I sitt virke som teaterforlegger har Gullberg blant bidratt til å gjøre Jon Fosses dramatikk internasjonalt kjent.[2] Hun har også formidlet dramatikk av Arne Lygre, Fredrik Brattberg og Petter Rosenlund til utlandet.

Kongen utnevnte 2. desember 2008 Gullberg til ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske Fortjenstorden «for fremme av det kulturelle samarbeidet mellom Norge og Sverige.»[3] Gullberg ble i 2002 hedret Norske Dramatikeres Forbunds ærespris.[2]

Bibliografi i utvalgRediger

  • Elfrida, 1980
  • Lifsens krona, 1983
  • Nakna kvinnor, 1985
  • Änglar i sanden, 1989
  • Knöcklor, 1990
  • Samtal med 12 skådespelare, 1990

ReferanserRediger

  1. ^ a b Monica Frime: «Berit Gullberg 65 år» Arkivert 19. mai 2009 hos Wayback Machine., Helsingborgs Dagblad, 8. april 2004.
  2. ^ a b Lina Kalmteg: «Teaterkopplerskan: Berit Gullberg», Svenska Dagbladet, 3. september 2006.
  3. ^ «Utnevnelser til Fortjenstordenen», Kongehuset, 11. desember 2008.

Eksterne lenkerRediger