Avitortor

insektslekt

Avitortor er en utødd slekt av biller som hørte til familien knokkelbiller i gruppen skarabider (Scarabaeoidea). De lever på kadavere og utgjør et sent ledd i nedbrytingsprosessen – både de voksne og larvene lever av tørre bein, fjær og hudrester. Slekten levde i kritt-tiden.

Avitortor
Nomenklatur
Avitortor
Ponomarenko, 1977
Populærnavn
Knokkelbiller
Hører til
Skarabider (Scarabaeoidea), Polyphaga,
biller,
insekter
Økologi
Antall arter: 5
Habitat: terrestrisk, på bein-, fjær- og hudrester
Utbredelse: utdødd
Inndelt i

Utseende rediger

Små til middelsstore (6,5 - 10 millimeter), brede biller.

Levevis rediger

Knokkelbillene er noen av de siste nedbryterne som kommer til et kadaver. De lever av bein, fjær, hudrester, pels og andre tørre, tungt fordøyelige levninger. De har spesielle fordøyelsesenzymer som gjør dem i stand til å fordøye keratin (hornstoff). Larvene lever i loddrette sjakter under kadaveret. Mange arter er knyttet til reir eller bol av forskjellige slags pattedyr og fugler, der de trolig lever av avkastede hår, fjær og lignende. Billene flyr om natten og kan fanges i lysfeller, eller i feller med bein, fjær eller lignende som åte. Ellers ser man dem sjelden. Trolig hadde denne utdødde slekten et tilsvarende levevis.

Utbredelse rediger

Arten er kjent fra Baissa-formasjonen fra nedre kritt fra den asiatiske delen av Russland (Transbaikalia) og også fra Bon Tsagaan-formasjon i Mongolia. Disse formasjonene er mellom 125-112 millioner år gamle.

Systematisk inndeling rediger

Treliste

Kilder rediger

  • FossilWorks, database over fossile arter - Avitortor [1]

Eksterne lenker rediger