Arne Hjelm Nilsen

norsk journalist

Arne Hjelm Nilsen (født 6. januar 1926, død 7. juli 1967)[1] var en norsk journalist, sentral i Arbeiderpartiets og de hemmelige tjenesters kartlegging av norske kommunister under den kalde krigen.

Arne Hjelm Nilsen
Født6. jan. 1926Rediger på Wikidata
Død7. juli 1967Rediger på Wikidata (41 år)
BeskjeftigelseJournalist Rediger på Wikidata
PartiArbeiderpartiet
NasjonalitetNorge

Nilsen tjenestegjorde under krigen i de norske polititroppene i Sverige, og engasjerte seg alt da i aktivitet for å kartlegge Norges Kommunistiske Partis folk. Fra eksilmiljøet skrev han rapport til legasjonen i Stockholm om kommunistenes aktivitet.

Han var journalist og redigerte en periode AUFs ukeavis Arbeiderungdommen, før han begynte i Tidens Krav i Kristiansund. Derfra kom i 1951 til Arbeiderbladet. Der arbeidet han med faglig stoff, og fikk etter hvert et betydelig kontaktnett i fagbevegelsen. Fra 1961 ble han leder for den faglig avdelingen, og han var formelt ansatt i avisen til han ble syk og døde i 1967.

Etter hvert kom imidlertid stadig mer av Nilsens aktivitet til å dreie seg om kampen mot kommunistenes innflytelse i fagbevegelsen, kartlegging av norske kommunister og utvikling av samarbeidet mellom LO-apparatet og de hemmelige tjenester. I praksis var hans nærmeste oppdragsgiver utenfor avisen LO-formann Konrad Nordahl. Nilsen hadde også tett kontakt både med Haakon Lie i AP og Erik Næss i overvåkningspolitiet. Det har vært hevdet at journalistarbeidet etter hvert ble en ren dekkstilling som skulle skjule hans arbeid med å følge kommunistene. Ifølge Christian Christensen mente også Nilsen selv det.

I 1955 var Nilsen elev ved et etterretningsstabskurs Forsvaret arrangerte. Lund-kommisjonen antar imidlertid at Nilsen primært samarbeidet med overvåkningspolitiet, i mindre grad med Etterretningstjenesten. Nilsen samarbeidet med Ivar Hobbelhagen, som dels hadde samme oppgave som informant innen LO-AP-apparatet, men som trolig hadde mer utbredt kontakt med E-tjenesten.

Referanser rediger

Kilder rediger