Arne Arnesen (politiker)

norsk politiker

Arne Arnesen (født 28. juli 1847 i Uskedalen i Kvinnherad som sønn av landhandler Jens Arnesen og Sella Gjertsdatter Myklebust, død 9. juni 1908) var stortingsrepresentant for Venstre fra Kristiansund og Sunnmøre.

Arne Arnesen
Født29. juli 1847[1]Rediger på Wikidata
Uskedal
Død8. juni 1908[1]Rediger på Wikidata (60 år)
Christiania
BeskjeftigelsePolitiker, handelsmann, banksjef Rediger på Wikidata
Embete
PartiVenstre
NasjonalitetNorge

Som voksen etablerte Arnesen seg som skipshandler med eget handelshus (Arnesens skipshandel), og var i tillegg væreier i Kristiansund. Han var bestyrer av Norges Banks avdeling i Kristiansund. Ved bybrannen i Ålesund i 1904 organiserte han den første hjelpesendingen dit. Året før Norsk Selskab til Skibbrudnes Redning (NSSR) ble etablert i 1891, hadde han tatt initiativet til et lokalt basert redningsselskap for Kristiansund og Mørekysten.

Politiker rediger

Som handelsmann og væreier var Arnesen spesielt interessert i fiskeripolitikken.Han var i flere år ordfører og varaordfører i Kristiansund. Han ble valgt som suppleant (varamann) for Venstre i flere stortingsperioder. Møtte som representant for Venstre første gang i 1900. og som suppleant (vara)i 1906. Ble forespurt om å være fiskeriminister, men takket nei til denne stillingen. Stemte for unionsoppløsningen, og for republikk ved kongevalget i 1905. Arnesen var ordfører i Kristiansund og innehadde flere tillitsverv i byen, blant annet bestyrer av Norges Banks avdeling.Døde ved ankomst i Kristiania 1908,etter å ha vært innkalt til stortinget.

Medaljer rediger

Innehaver av 7. juni-medaljen.

Arne Arnesen ble begravet i Kristiansund. Det ble holdt minnetale i Stortinget over ham.

Referanser rediger

  1. ^ a b Stortinget og statsrådet : 1915–1945. B. 1 : Biografier, side(r) 6[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker rediger

  • Artikkelen har ingen egenskaper for politikerdatabaser i Wikidata