Åpne hovedmenyen
Annelise Reenberg
Født16. september 1919
København
Død12. desember 1994 (75 år)
Ektefelle Poul Bang (1967–)
Far Holger Reenberg
Beskjeftigelse Filmregissør, manusforfatter, filmfotograf
Nasjonalitet Danmark

Annelise Reenberg (født 16. september 1919 i København, død 12. desember 1994 i Gentofte) var en dansk filmfotograf, filminstruktør og manuskriptforfatter.

BiografiRediger

Annelise Reenberg ble født i København i 1919 som datter av skuespillerparet Holger Reenberg og Magda Helene Borving Eriksen Reenberg. Hun var dermed halvsøster til sangerinnen Elga Olga og skuespiller Jørgen Reenberg.

Annelise Reenberg ble utdannet som teknisk fotograf hos Burmeister & Wain. I 1943 ble hun fotografassistent ved Saga Studio og ble derved den første kvinnelige filmfotograf i Danmark. Hennes mor introduserte henne til instruktør og direktør Poul Bang som ble hennes læremester og senere også ektemann. Paret forlot Saga Studio i 1946, til fordel for Nordisk Film, hvor Annelise Reenberg fikk sitt gjennombrudd som filmfotograf i 1947 med filmen De pokkers unger. I 1949 fikk hun Bodilprisen (danskenes Oscar) som beste filmfotograf for filmen Kristinus Bergman.[1] Nå vendte Annelise Reenberg og Poul Bang tilbake til Saga Studio, hvor Annelise i 1950 debuterte som filminstruktør med filmen Historien om Hjortholm. I 1953 debuterte hun som forfatter med filmmanuskriptet Ved Kongelunden skal brylluppet stå (medforfattere var John Olsen og Poul Sarauw).

Paret giftet seg den 10. mai 1967, knapt to måneder før Poul Bang døde. Annelise Reenberg trakk seg tilbake i 1971 og døde i Gentofte i 1994.

FilmografiRediger

  • Kriminalassistent Bloch – 1943, fotografassistent
  • Lev livet let – 1944, fotografassistent
  • En ny dag gryer – 1945, fotograf
  • De pokkers unger – 1947, fotograf
  • For frihed og ret – 1949, fotograf
  • Historien om Hjortholm – 1950, instruktør, fotograf
  • Fireogtyve timer – 1951, instruktørassistent, fotograf
  • Fra den gamle købmandsgård – 1951, instruktør, fotograf
  • Ved Kongelunden skal brylluppet stå – 1953, manuskript
  • Den gamle mølle på Mols – 1953
  • Hendes store aften – 1954, manuskript, instruktør
  • Bruden fra Dragstrup – 1955, manuskript, instruktør
  • Kristiane af Marstal – 1956, drejebog, instruktør
  • Tre piger fra Jylland – 1957
  • Styrmand Karlsen – 1958, manuskript
  • Baronessen fra benzintanken – 1960, instruktør
  • Peters baby – 1961, instruktør
  • Han, hun, Dirch og Dario – 1962, instruktør
  • Venus fra Vestø – 1962, instruktør
  • Frk. Nitouche – 1963, instruktør
  • Alt for kvinden – 1964, instruktør
  • Een pige og 39 sømænd – 1965, manuskript, instruktør
  • En ven i bolignøden – 1965, instruktør
  • Flagermusen – 1966, instruktør
  • Min søsters børn – 1966, manuskript, instruktør
  • Min søsters børn på bryllupsrejse – 1967, manuskript, instruktør
  • Min søsters børn vælter byen – 1968, manuskript, instruktør
  • Ta' lidt solskin – 1969, manuskript, instruktør
  • Hurra for de blå husarer – 1970, manuskript, instruktør
  • Min søsters børn når de er værst – 1971, manuskript, instruktør

ReferanserRediger

  1. ^ Film Style and Story: A Tribute to Torben Grodal. Museum Tusculanum Press. 2003. s. 37–. ISBN 978-87-7289-851-3.