Andreas Hompland

norsk journalist, forfatter og sosiolog
Andreas Hompland
Født18. september 1946 (74 år)
KvinesdalRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Journalist / Forfatter / Sosiolog
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Utmerkelser Heidersprisen Aasmund Olavson Vinje (2000)Rediger på Wikidata

Andreas Hompland (født 18. september 1946 i Kvinesdal) er en norsk journalist, forfatter og sosiolog som har vært ansatt i Dagbladet over flere år.

Hompland er magister i sosiologi fra Universitetet i Oslo.[1] Han har vært innom sosiologisk forskning, men er mest kjent fra journalistikk og annen skriftproduksjon. På 1970- og 1980-tallet jobbet som journalist og kommentator i Dagbladet og var kulturredaktør samme sted fra 1985 til 1986.[1] Han var ansatt i Dagbladet frem til 2016. Han har også vært redaktør for tidsskriftet Plan, samt faglig rådgiver ved Senter for bygdeforskning.

Hompland drev aktivt med studentpolitikk under studietiden og var i 1971 med på å stifte det anarkistiske tidsskriftet Folkebladet. I 2012 var han medlem av det regjeringsoppnevnte Tro- og livssynspolitisk utvalg som la fram sin innstilling i januar 2013.[2] Han er ellers kjent som en ivrig jogger og har hatt fast spalte i magasinet Runner´s World.[3] Han har også skrevet en bok om jogging.

Han har skrevet flere bøker, alle på nynorsk.

I 2000 mottok han Vinjeprisen.[4]

Familiære forholdRediger

Hompeland ble gift i 1985 med journalist Edel Nelly Hildre (1951–).[1]

BibliografiRediger

  • 2017: Livsløp, ei bok om å springa, og alt det kan føra med seg
  • 2016: Konstante spenninger : KS i den norske modellen (medforfatter)
  • 2009: I Grues tid : festskrift til Per Harald Grue (medforfatter)
  • 1997: Årdal : verket og bygda. 1947-1997 (medforfatter)
  • 1993: Dei arme små : kritisk lys på framlegget til ny kommuneinndeling (medforfatter)
  • 1984: To-kyrs industriarbeidarar i streik : Trælandsfos, Kvinesdal 1925
  • 1982: Sogndal e' laget!
  • 1982: Sideblikk på maktmenneske frå Alta til Bergen

ReferanserRediger

  1. ^ a b c (no) Andreas Hompland i Norsk biografisk leksikon
  2. ^ Tros- og livsynspolitisk utvalg regjeringen.no (besøkt 9. juni 2013)
  3. ^ «Sosiologisk løpeprat». Sosiologen. Besøkt 15. april 2020. 
  4. ^ «Det nynorske sjølvmordet». www.bt.no. 13. september 2005. Besøkt 31. oktober 2020. «Og Riksfondet for nynorsk presse gir Vinjeprisen til ein språkleg anarkist som Andreas Hompland.»