Andreas Hompland

norsk journalist, forfatter og sosiolog

Andreas Hompland (født 18. september 1946 i Kvinesdal) er en norsk journalist, forfatter og sosiolog som har vært ansatt i Dagbladet i flere år.

Andreas Hompland
Født18. sep. 1946[1]Rediger på Wikidata (75 år)
KvinesdalRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Journalist, sosiologi, forfatterRediger på Wikidata
Akademisk grad MagisterRediger på Wikidata
Utdannet ved Universitetet i OsloRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
SpråkNorsk[2]
Utmerkelser Heidersprisen Aasmund Olavson Vinje (2000)Rediger på Wikidata
IMDbIMDb

Hompland er magister i sosiologi fra Universitetet i Oslo.[3] Han har vært innom sosiologisk forskning, men er mest kjent fra journalistikk og annen skriftproduksjon. På 1970- og 1980-tallet jobbet som journalist og kommentator i Dagbladet og var kulturredaktør samme sted fra 1985 til 1986.[3] Han var ansatt i Dagbladet frem til 2016. Han har også vært redaktør for tidsskriftet Plan, samt faglig rådgiver ved Senter for bygdeforskning.

Hompland drev aktivt med studentpolitikk i studietiden og var i 1971 med på å stifte det anarkistiske tidsskriftet Folkebladet. I 2012 var han medlem av det regjeringsoppnevnte Tro- og livssynspolitisk utvalg som la fram sin innstilling i januar 2013.[4] Han er ellers kjent som en ivrig jogger og har hatt fast spalte i magasinet Runner´s World.[5] Han har også skrevet en bok om jogging.

Han har skrevet flere bøker, alle på nynorsk.

I 2000 mottok han Vinjeprisen.[6]

Familiære forholdRediger

Hompeland ble gift i 1985 med journalist Edel Nelly Hildre (1951–).[3]

BibliografiRediger

  • 2017: Livsløp, ei bok om å springa, og alt det kan føra med seg
  • 2016: Konstante spenninger : KS i den norske modellen (medforfatter)
  • 2009: I Grues tid : festskrift til Per Harald Grue (medforfatter)
  • 1997: Årdal : verket og bygda. 1947-1997 (medforfatter)
  • 1993: Dei arme små : kritisk lys på framlegget til ny kommuneinndeling (medforfatter)
  • 1984: To-kyrs industriarbeidarar i streik : Trælandsfos, Kvinesdal 1925
  • 1982: Sogndal e' laget!
  • 1982: Sideblikk på maktmenneske frå Alta til Bergen

ReferanserRediger

  1. ^ Store norske leksikon, Store norske leksikon-ID Andreas_Hompland[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ https://plus.si.cobiss.net/opac7/conor/24562275.
  3. ^ a b c (no) Andreas Hompland i Norsk biografisk leksikon
  4. ^ Tros- og livsynspolitisk utvalg regjeringen.no (besøkt 9. juni 2013)
  5. ^ «Sosiologisk løpeprat». Sosiologen. Besøkt 15. april 2020. 
  6. ^ «Det nynorske sjølvmordet». www.bt.no. 13. september 2005. Besøkt 31. oktober 2020. «Og Riksfondet for nynorsk presse gir Vinjeprisen til ein språkleg anarkist som Andreas Hompland.»