Øyvind Vågnes

Øyvind Vågnes (født 4. august 1972 i Ålesund) er en norsk forfatter, oppvokst i Brattvåg, og bosatt i Bergen. Han har doktorgraden (dr. art) ved Universitetet i Bergen, og arbeider som forfatter, forsker, redaktør, oversetter, og kritiker. For boka Ekko (2005) fikk han Nynorsk litteraturpris.

Øyvind Vågnes
Født4. aug. 1972[1]Rediger på Wikidata (49 år)
ÅlesundRediger på Wikidata
Beskjeftigelse SkribentRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Utmerkelser Nynorsk litteraturpris (2005)Rediger på Wikidata

Som forsker har Vågnes vært knyttet til en rekke prosjekter ved Universitetet i Bergen, Syddansk Universitet, og senest ved Københavns Universitet. Zaprudered: The Kennedy Assassination Film in Visual Culture (2011) var i utgivelsesåret en av tre nominerte utgivelser i kategorien medie- og kulturstudier under utdelingen av American Publishers Awards for Professional and Scholarly Excellence.

På 2000-tallet satt Vågnes i redaksjonen til det litterære tidsskriftet Vagant, og fra 2010 har han fungert som ansvarlig co-redaktør for journalen Ekfrase: Nordisk tidsskrift for visuell kultur. Oversetterarbeidet omfatter bl.a. nyere nordamerikansk skjønnlitteratur: Don DeLillo, Lydia Davis, Rick Moody, David Means.

Vågnes har fungert som kritiker i Morgenbladet og i Klassekampen, og har siden 2000 skrevet regelmessig om musikk i ukeavisen Dag og Tid.

BibliografiRediger

  • Ingen skal sove i natt - roman (2003)
  • Ekko - roman (2005)
  • Sekundet før - roman (2010)
  • Zaprudered: The Kennedy Assassination Film in Visual Culture - fagbok (2011)
  • Kennedybildet - boksingel (2013)
  • Den dokumentariske teikneserien - fagbok (2014)
  • Sone Z - roman (2014)
  • Den vesle blå haien - billedbok, Skald forlag (2016)
  • Vesaas - roman, Tiden (2017)

PriserRediger

  • Nynorsk litteraturpris 2005, for Ekko
  • Peter C. Rollins Book Award 2013, for Zaprudered: The Kennedy Assassination Film in Visual Culture

ReferanserRediger

  1. ^ Autorités BnF, BNF-ID 165600828, catalogue.bnf.fr, besøkt 31. desember 2019[Hentet fra Wikidata]

KilderRediger

Eksterne lenkerRediger



Forrige mottaker:
Jon Fosse (2003)
Vinner av Nynorsk litteraturpris
Neste mottaker:
Eilev Groven Myhren