Øyvind Vågnes
Født4. august 1972 (46 år)
Ålesund
Beskjeftigelse Skribent
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser Nynorsk litteraturpris (2005)

Øyvind Vågnes (født 4. august 1972 i Ålesund) er en norsk forfatter, oppvokst i Brattvåg, og bosatt i Bergen. Han har doktorgraden (dr. art) ved Universitetet i Bergen, og arbeider som forfatter, forsker, redaktør, oversetter, og kritiker. For boka Ekko (2005) fikk han Nynorsk litteraturpris.

Som forsker har Vågnes vært knyttet til en rekke prosjekter ved Universitetet i Bergen, Syddansk Universitet, og senest ved Københavns Universitet. Zaprudered: The Kennedy Assassination Film in Visual Culture (2011) var i utgivelsesåret en av tre nominerte utgivelser i kategorien medie- og kulturstudier under utdelingen av American Publishers Awards for Professional and Scholarly Excellence.

På 2000-tallet satt Vågnes i redaksjonen til det litterære tidsskriftet Vagant, og fra 2010 har han fungert som ansvarlig co-redaktør for journalen Ekfrase: Nordisk tidsskrift for visuell kultur. Oversetterarbeidet omfatter bl.a. nyere nordamerikansk skjønnlitteratur: Don DeLillo, Lydia Davis, Rick Moody, David Means.

Vågnes har fungert som kritiker i Morgenbladet og i Klassekampen, og har siden 2000 skrevet regelmessig om musikk i ukeavisen Dag og Tid.

Innhold

BibliografiRediger

  • Ingen skal sove i natt - roman (2003)
  • Ekko - roman (2005)
  • Sekundet før - roman (2010)
  • Zaprudered: The Kennedy Assassination Film in Visual Culture - fagbok (2011)
  • Kennedybildet - boksingel (2013)
  • Den dokumentariske teikneserien - fagbok (2014)
  • Sone Z - roman (2014)
  • Den vesle blå haien - billedbok, Skald forlag (2016)
  • Vesaas - roman, Tiden (2017)

PriserRediger

  • Nynorsk litteraturpris 2005, for Ekko
  • Peter C. Rollins Book Award 2013, for Zaprudered: The Kennedy Assassination Film in Visual Culture

KilderRediger

Eksterne lenkerRediger


Forrige mottaker:
Jon Fosse (2003)
Vinner av Nynorsk litteraturpris
Neste mottaker:
Eilev Groven Myhren