Yngvar Ustvedt

Yngvar Ustvedt (født 8. april 1928 i Tromsø, død 29. januar 2007 i Oslo) var en norsk litteraturforsker, populærvitenskapelig forfatter og kringkastingsmann.

Yngvar Ustvedt
Født8. april 1928[1]Rediger på Wikidata
Tromsø kommuneRediger på Wikidata
Død29. januar 2007Rediger på Wikidata (78 år)
OsloRediger på Wikidata
Far Hans Jacob UstvedtRediger på Wikidata
Søsken Siri JensenRediger på Wikidata
Utdannet ved Universitetet i OsloRediger på Wikidata
Utdannelsedr.philos.
Beskjeftigelse litteraturforsker,
populærvitenskapelig forfatter,
kringkastingsmann
Nasjonalitet norsk

Ustvedt ble cand. philol. i 1955. Han var lektor ved Sorbonne fra 1958 til 1961.[2] I 1965 tok han doktorgraden på en avhandling om Henrik Wergelands lyrikk.[3] Som student var han formann (titulert «Formand») av Det Norske Studentersamfund i 1954.[4] Han var sønn av Hans Jacob Ustvedt, og broren til Siri Jensen.

Ustvedt begynte å arbeide i NRK fra 1962. Han ble utnevnt til programsekretær i 1965 og redaksjonssekretær fra 1973. Fra 1980 til 1987 var han programredaktør i radioens kulturavdeling.[5]

Ustvedt hadde et svært omfattende forfatterskap, hovedsakelig av populærhistoriske bøker. Sentralt i forfatterskapet står de mange bøkene som tar for seg historiske og aktuelle spørsmål, ofte knyttet til arbeiderbevegelsens historie.

BibliografiRediger

Serien Det skjedde i Norge
  1. 1945-1952 Den varme freden – den kalde krigen
  2. 1945-1952 Vi bygger landet og samler oss rundt radioen
  3. 1952-1961 Velstand og nye farer
  4. 1952-1961 Fra bygdene til byene
  5. 1961-1972 Politisk engasjement og utdanningseksplosjon
  6. 1961-1972 Overflod og opprør
  7. 1972-1980 Venstrevind og oljeboom
  8. 1980-1986 Høyrebølge og økende miljøbevissthet

ReferanserRediger

  1. ^ Autorités BnF, BNF-ID 12038297r, catalogue.bnf.fr, besøkt 31. desember 2019
  2. ^ «Yngvar Ustvedt er død». Aftenposten (norsk). 29. januar 2007. Besøkt 8. april 2018. 
  3. ^ «Noe for alle. Alltid.». VG (norsk). 5. februar 2007. Besøkt 8. april 2018. 
  4. ^ Hjeltnes. «Den siste klassiker. Om formidleren og folkeopplyseren Yngvar Ustvedt». Prosa (norsk). Besøkt 8. april 2018. 
  5. ^ Ighanian (29. januar 2007). «Yngvar Ustvedt er død». VG (norsk). Besøkt 8. april 2018. 

Eksterne lenkerRediger