Yngvar Ustvedt

Yngvar Ustvedt (født 8. april 1928 i Tromsø, død 29. januar 2007 i Oslo) var en norsk litteraturforsker, populærvitenskapelig forfatter og kringkastingsmann.

Yngvar Ustvedt
Født8. apr. 1928[1]Rediger på Wikidata
Tromsø kommuneRediger på Wikidata
Død29. jan. 2007Rediger på Wikidata (78 år)
OsloRediger på Wikidata
Beskjeftigelse litteraturforsker,
populærvitenskapelig forfatter,
kringkastingsmann
Utdannet ved Universitetet i OsloRediger på Wikidata
Utdannelsedr.philos.
Far Hans Jacob UstvedtRediger på Wikidata
Søsken Siri JensenRediger på Wikidata
Nasjonalitet norsk

Ustvedt ble cand. philol. i 1955. Han var lektor ved Sorbonne fra 1958 til 1961.[2] I 1965 tok han doktorgraden på en avhandling om Henrik Wergelands lyrikk.[3] Som student var han formann (titulert «Formand») av Det Norske Studentersamfund i 1954.[4] Han var sønn av Hans Jacob Ustvedt, og broren til Siri Jensen.

Ustvedt begynte å arbeide i NRK fra 1962. Han ble utnevnt til programsekretær i 1965 og redaksjonssekretær fra 1973. Fra 1980 til 1987 var han programredaktør i radioens kulturavdeling.[5]

Ustvedt hadde et svært omfattende forfatterskap, hovedsakelig av populærhistoriske bøker. Sentralt i forfatterskapet står de mange bøkene som tar for seg historiske og aktuelle spørsmål, ofte knyttet til arbeiderbevegelsens historie.

BibliografiRediger

Serien Det skjedde i Norge
  1. 1945-1952 Den varme freden – den kalde krigen
  2. 1945-1952 Vi bygger landet og samler oss rundt radioen
  3. 1952-1961 Velstand og nye farer
  4. 1952-1961 Fra bygdene til byene
  5. 1961-1972 Politisk engasjement og utdanningseksplosjon
  6. 1961-1972 Overflod og opprør
  7. 1972-1980 Venstrevind og oljeboom
  8. 1980-1986 Høyrebølge og økende miljøbevissthet

ReferanserRediger

  1. ^ Autorités BnF, BNF-ID 12038297r, catalogue.bnf.fr, besøkt 31. desember 2019[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Yngvar Ustvedt er død». Aftenposten (norsk). 29. januar 2007. Besøkt 8. april 2018. 
  3. ^ «Noe for alle. Alltid.». VG (norsk). 5. februar 2007. Besøkt 8. april 2018. 
  4. ^ Hjeltnes. «Den siste klassiker. Om formidleren og folkeopplyseren Yngvar Ustvedt». Prosa (norsk). Arkivert fra originalen 16. april 2016. Besøkt 8. april 2018. 
  5. ^ Ighanian (29. januar 2007). «Yngvar Ustvedt er død». VG (norsk). Besøkt 8. april 2018. 

Eksterne lenkerRediger