Åpne hovedmenyen

Willem van de Sande Bakhuyzen

nederlandsk filmregissør
Willem van de Sande Bakhuyzen
Født13. november 1957[1][2]
Arnhem[3]
Død27. september 2005[1][2][4] (47 år)
Amsterdam[5]
Barn Matthijs van de Sande Bakhuyzen, Roeltje van de Sande Bakhuyzen
Utdannet ved Maastricht Academy of Dramatic Arts
Beskjeftigelse Filmregissør, TV-regissør
Nasjonalitet Kongeriket Nederlandene
Utmerkelser Golden Calf for Best Television Drama (2001), Golden Calf Special Jury Prize (2005)

Willem van de Sande Bakhuyzen (født 13. november 1957 i Arnhem, død 27. september 2005 i Amsterdam) var en nederlandsk filmregissør. Han gjorde sin skuespillerdebut i den oscarvinnende filmen The Assault fra 1986. Regidebuten kom i 1990, da han regisserte den nederlandske TV-serien 12 steden, 13 ongelukken. Han regisserte 16 filmer i sin karriere, og flere av dem mottok gode kritikker også internasjonalt. Til sammen vant filmene hans 21 forskjellige priser, og de ble nominert for ytterligere 11 priser.

Van de Sande døde av kreft i 2005, dagen før premieren til hans film Leef! (Lev!).

FilmografiRediger

SkuespillerRediger

  • The Assault (1986, orig. De Aanslag)
  • De Orionnevel (1987)

RegissørRediger

  • Sop (1999, film for TV)
  • Zin (2001, film for TV)
  • Touch (2001; orig. Lost)
  • Familie (2001)
  • Kaas en noten (2002, film for TV)
  • De Enclave (2002, film for TV)
  • Hotel Bellevue (2003, film for TV)
  • Cloaca (2003, film for TV)
  • Embracing Time (2004; film for TV)
  • Lepel-koden (2005, orig. Lepel)
  • Leef! (2005)
  • Ik omhels je met 1000 armen (2006)

ReferanserRediger

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, 15. okt. 2015, 142211575
  2. ^ a b Filmportal.de, 9. okt. 2017, Willem van de Sande Bakhuyzen, 0df6c62180714c6bbb6c3623edb801a5
  3. ^ Gemeinsame Normdatei, 15. des. 2014
  4. ^ http://www.volkskrant.nl/kunst/1127797238265.html
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, 31. des. 2014

Eksterne lenkerRediger