Baskerland rundt

Baskerland rundt (offisielt: Itzulia Basque Country, spansk: Vuelta Ciclista al País Vasco, baskisk: Euskal Herriko txirrindulari itzulia) er et årlig etapperitt på sykkel som blir arrangert i Baskerland i april.

Baskerland rundt
Baskerland rundt
2012-utgaven
Detaljer
DatoApril
RegionBaskerland Baskerland, Spania Spania
Norsk navnBaskerland rundt
Lokalt navnSpansk: Vuelta al País Vasco
Baskisk: Euskal Herriko txirrindulari itzulia
DisiplinLandeveissykling
StatusWT
Ritt-typeEtapperitt
Historie
Første utgave1924
Første vinnerFrankrike Henri Pélissier
Flest seirerSpania José Antonio Gonzalez (4)

Rittet ble første gang arrangert i 1924, men ble ikke avholdt mellom 1935 og 1969.

Den første vinneren av det «moderne» Baskerland rundt (1969) var Jacques Anquetil. Flest sammenlagtseire har José Antonio Gonzalez Linares, som vant rittet fire ganger: i 1972, 1975, 1977 og 1978.

Siden Baskerland ligger i et fjellandskap, nesten uten flate etapper, er vinnerne vanligvis klatrespesialister. Stigningene er vanligvis ikke spesielt lange, men svært bratte.

VinnereRediger

 ÅrVinnerAndreplassTredjeplass
1924  Francis Pélissier  Henri Pélissier  Charles Lacquehay
1925  Auguste Verdijck  Joseph Pe  Marcel Bidot
1926  Nicolas Frantz  Ottavio Bottecchia  Victor Fontan
1927  Victor Fontan  André Leducq  Lucien Buysse
1928  Maurice De Waele  André Leducq  Mariano Cañardo
1929  Maurice De Waele  Marcel Bidot  Nicolas Frantz
1930  Mariano Cañardo  Antonin Magne  Jean Aerts
1931-1934 ikke arrangert
1935  Gino Bartali  Dante Gianello  Julián Berrendero
1936 avlyst
1937-1968 ikke arrangert
1969  Jacques Anquetil  Francisco Gabica  Mariano Díaz
1970  Luis Pedro Santamarina  Jesús Aranzabal  Andrés Gandarias Albizu
1971  Luis Ocaña  Raymond Poulidor  Miguel María Lasa
1972  José Antonio González Linares  Jesús Manzaneque  Jesús Esperanza
1973  Luis Ocaña  José Antonio González Linares  Txomin Perurena
1974  Miguel María Lasa  Luis Ocaña  Jesús Manzaneque
1975  José Antonio González Linares  Jesús Manzaneque  Agustín Tamames
1976  Gianbattista Baronchelli  Francisco Javier Elorriaga Iturriagagoitia  Joaquim Agostinho
1977  José Antonio González Linares  Paul Wellens  Jean-Pierre Baert
1978  José Antonio González Linares  José Enrique Cima Prado  José Nazabal
1979  Giovanni Battaglin  Vicente Belda  Miguel María Lasa
1980  Alberto Fernández  Miguel María Lasa  Marino Lejarreta
1981  Silvano Contini  Mario Beccia  Marino Lejarreta
1982  José Luis Laguía  Julián Gorospe  Francesco Moser
1983  Julián Gorospe  Roberto Visentini  Marino Lejarreta
1984  Seán Kelly  Faustino Rupérez  Marino Lejarreta
1985  Pello Ruiz Cabestany  Greg LeMond  Marino Lejarreta
1986  Seán Kelly  Maurizio Rossi  Federico Echave
1987  Seán Kelly  Rolf Gölz  Julián Gorospe
1988  Erik Breukink  Luc Suykerbuyk  Julián Gorospe
1989  Stephen Roche  Federico Echave  Jesús Blanco Villar
1990  Julián Gorospe  Rolf Gölz  Miguel Indurain
1991  Claudio Chiappucci  Johan Bruyneel  Piotr Ugrumov
1992  Tony Rominger  Raúl Alcalá  Mikel Zarrabeitia
1993  Tony Rominger  Rolf Sørensen  Alex Zülle
1994  Tony Rominger  Jevgenij Berzin  Claudio Chiappucci
1995  Alex Zülle  Laurent Jalabert  Tony Rominger
1996  Francesco Casagrande  Pascal Hervé  Abraham Olano
1997  Alex Zülle  Laurent Jalabert  Marco Pantani
1998  Íñigo Cuesta  Laurent Jalabert  Alex Zülle
1999  Laurent Jalabert  Wladimir Belli  Davide Rebellin
2000  Andreas Klöden  Danilo Di Luca  Laurent Jalabert
2001  Raimondas Rumšas  José Alberto Martínez  Marcos Serrano
2002  Aitor Osa  David Etxebarria  Gonzalo Bayarri
2003  Iban Mayo  Tyler Hamilton  Samuel Sánchez
2004  Denis Mensjov  Iban Mayo  David Etxebarria
2005  Danilo Di Luca  Davide Rebellin  Alberto Contador
2006  José Ángel Gómez Marchante  Alejandro Valverde  Antonio Colom
2007  Juan José Cobo  Ángel Vicioso  Samuel Sánchez
2008  Alberto Contador  Cadel Evans  Thomas Dekker
2009  Alberto Contador  Samuel Sánchez  Cadel Evans
2010  Chris Horner  Beñat Intxausti  Joaquim Rodríguez
2011  Andreas Klöden  Chris Horner  Robert Gesink
2012  Samuel Sánchez  Joaquim Rodríguez  Bauke Mollema
2013  Nairo Quintana  Richie Porte  Sergio Henao
2014  Alberto Contador  Michał Kwiatkowski  Jean-Christophe Péraud
2015  Joaquim Rodríguez  Sergio Henao  Ion Izagirre
2016  Alberto Contador  Sergio Henao  Nairo Quintana
2017  Alejandro Valverde  Alberto Contador  Ion Izagirre
2018  Primož Roglič  Mikel Landa  Ion Izagirre
2019  Ion Izagirre  Daniel Martin   Emanuel Buchmann
2020avlyst
2021  Primož Roglič  Jonas Vingegaard  Tadej Pogačar

Eksterne lenkerRediger