Vegar Vårdal

norsk folkemusiker

Vegar Vårdal (født i 1975) er en norsk folkemusiker (hardingfele og fele), danser og pedagog.

Vegar Vårdal
Født1975[1]Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Vårdal har gitt ut plater med musikk fra Agderfylkene og Finnmark, og sammen med trioen Rusk (2002) har han jobbet med stoff fra Hedmark.[2]

Utdannelsen sin har han fra folkemusikklinja ved Høgskolen i Telemark og Norges Musikkhøgskole. Han har også mellomfag i folkedans fra NTNU. Ved Musikkhøgskolen hadde han professor Sven Nyhus som instrumentallærer, og fordypet seg i valdrestradisjonen på hardingfele.

I 2000 ga han ut platen Portrait sammen med den opprinnelig ukrainske komponisten Mikhail Alperin (1956–2018).

I 2017 etablerte han trioen Gjevre, Odde & Vårdal sammen med Inge Gjevre på torader og Mads Erik Odde på trekkspill.[3] I januar 2020 ga trioen ut platen Husklugumt.[4]

Per 2021 er han bosatt i Gudbrandsdalen. Han holder foredrag og underviser som timelærer ved de fleste folkemusikkutdanningene i Norge. En del av arbeidstida si er han folkemusikklærer ved Vinstra vidaregåande, som har landslinje i folkemusikk. Vårdal har etablert et eget studium i norsk folkelig dans, som har eksistert siden 2003. Foruten Rusk, er Vårdal medlem av gruppene Fant og Fente (2002) og Strengekompaniet (2006). Han er mye brukt som studiomusiker, og jobber som frilans musiker med base i Vågå. Han er kvalifisert for eliteklassa, klasse A, på Landskappleiken.

Diskografi rediger

  • 1994: Norske turdansar – kontradansar frå Austlandet, Heilo
  • 1996: Norske turdansar – dansar frå Agder og Nord-Noreg, Heilo
  • 1996: Hueknuden, Heilo
  • 1998: Norske turdansar – dansar frå Vestlandet, Heilo
  • 1998: Danseslåttar frå Finnmark (dobbelt-CD), Heilo
  • 2001: Norske turdansar – dansar frå Austlandet (dobbelt-CD), Heilo
  • 2002: Rusk, Grappa
  • 2006: Rusk II, Grappa
  • 2016: The Caress of the Wind – i samarbeid med Andreu Jacob (en)
  • 2020: Husklugumt, plateselskapet ta:lik – trioen Gjevre, Odde & Vårdal[4][3]
  • 2020: 1700, plateselskapet ta:lik – i samarbeid med Patrik Andersson
  • 2021: Brebient, plateselskapet Heilo – i samarbeid med Åsmund Reistad
  • 2022: Vor Suplicas, plateselskapet ta:lik – i samarbeid med Mari Midtli og Oddrun Lilja Jonsdottir
  • 2022: Og tøm saa en for Waldemar Thrane, plateselskapet ta:lik – i samarbeid med Camilla Granlien, Halvor Kjerkreit, Bjørn Kåre Odde, Carmen Bóveda og Jo Fougner Skaansar
  • 2023: Vandring, plateselskapet ta:lik – trioen Gjevre, Odde & Vårdal

Medvirkende rediger

  • 1999: Wizard Women – of the North, Heilo
  • 1999: Der skogen står fredfull, folkemusikk fra Våler, Våler kommune – utgivelse med bandet Rusk
  • 2000: Jul i Blåfjell
  • 2000: Portrait, Jaro – med Mikhail Alperin
  • 2001: Vaniljesaus, Geitungen, eget forlag
  • 2005: Fiolsteinen, Kvarts
  • 2005: Bra Kast, Geitungen, Grappa
  • 2006: Nattfiol, Synnøve Sletten

Produksjoner rediger

  • Norske turdansar – dansar frå Agder og Nord-Noreg (Heilo, 1996)
  • Norske turdansar – dansar frå Vestlandet (Heilo, 1998)
  • Danseslåttar frå Finnmark, dobbel-CD (Heilo, 1998)
  • Pols i Rørostraktom, fem CD boks med Sven Nyhus (eget forlag, 1999)
  • Norske turdansar – Dansar frå Austlandet (Heilo, 2001)
  • Vaniljesaus, Geitungen (eget forlag, 2001)
  • Bra Kast, Geitungen (Grappa, 2005)
  • Nattfiol, Synnøve Sletten (2006)

Andre utgivelser rediger

  • Slåtter og sangleker fra Finnmark – i enkle arrangement (Finnmark Ungdomslag, 1998)
  • Medforfatter på Musikkorientering VK1, (Gyldendal Undervisning, 2000)

Utmerkelser rediger

Referanser rediger

  1. ^ Virtual International Authority File, oppført som Vårdal, Vegar 1975-, besøkt 24. mai 2021[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Vårdal, Vegar». folkemusikk.custompublish.com. FolkOrg.no. Besøkt 25. mars 2021. 
  3. ^ a b c «Husklugumt». www.talik.no (norsk). Plateselskapet ta:lik. Besøkt 4. mai 2022. «Inge Gjevre på toradar, Mads Erik Odde på trekkspel og Vegar Vårdal på hardingfele har spelt saman sidan 2017.» 
  4. ^ a b Danielsen, Arve (22. januar 2020). «(+)«Husklugumt» - ny plate av folkemusikktrio». fjuken.no (norsk). Besøkt 4. mai 2022. 
  5. ^ Nygjerdet, Liv Annette (19. januar 2021). «Årets folkemusiker 2020: Vegar Vårdal». www.folkelarm.no (norsk). Folkelarm. Besøkt 4. mai 2022. 
  6. ^ «Tildeles Hilmarprisen 2020». nrk.no. 21. oktober 2020. Besøkt 26. november 2023. 
  7. ^ «Rolf Gammlengs pris våren 2021». ffuk.no. 1. juni 2021. Besøkt 11. juni 2021. 
  8. ^ «Folkelarm-priser er annonsert». samtiden.no. 2. november 2023. Besøkt 26. november 2023.