Vala

(Omdirigert fra «Valar»)

I J.R.R. Tolkiens univers, Midgard, er Valaene makten i Arda som lever i den vestre delen av Aman.

Valaene var de 14 mektigste åndene av Ainuenes folk som kom inn i Arda etter å ha skapt den for å bevare ordenen. Til å begynne med bodde de på øya Almaren, men etter at den ble ødelagt, lenge før alvene våknet, dro de til Aman hvor de grunnla Valinor.

De var de største av Ainuene som var vitne til Ilúvatars visjon og derfor kom for å skape Arda. Men Melkor kom til Arda for å ta det som sitt eget.

Manwë og Melkor kjempet, og Manwë ba andre ånder om å hjelpe seg i kampen. Blant dem var både andre valar og maiar. Melkor tok retrett fra slaget, og de andre fortsatte med arbeide: å skape verden. Men Melkor så dette, og vendte tilbake for å vinne kontrollen over Arda.

Valaene hadde ingen fast form, men de tok ofte skikkelse som både alver og menn, for ellers ville de forbli usynlige.

Valaene er ikke guder, men menneskene tar dem ofte for å være det. Egentlig er de utsendinger eller regenter for Ilúvatar, den eneste virkelige guden i Arda, som sjeldent griper direkte inn i sitt eget skaperverk for å forandre verdens gang.

Navnene rediger

Dette er navnene på Valaene som de er kjent av Eldar. I Midgard, er de kjent med andre navn med Sindarinsk opprinnelse: F.eks. blir Varda kalt Elbereth. Mennene kjente dem ved mange andre navn, og æret dem somme tider som guder. Dvergene kalte Aulë, som hadde skapt dem, for Mahal. Det må også sies at, med unntak av Oromë, er navnene i listen under heller titler enn faktiske navn: De sanne navnene til Valaene står ikke nevnt noe sted. De mannlige Valaene blir kalt Herrer av Valaene mens de kvinnelige blir kalt Dronninger av Valaene eller Dronninger av Valiene.


Herre av Valaene rediger

  • Manwë Súlimo, Konge av valaene
  • Ulmo, Vannenes herre
  • Aulë, Smeden
  • Oromë Aldaron, Skogenes herre
  • Námo (Mandos), Dødens dommer
  • Irmo (Lórien), Herre av syn og drømmer
  • Tulkas Astaldo, Forkjemper for Valinor

Dronninger av Valaene (Valiene) rediger

Andre navn rediger

Arataene (Sindarin: Opphøye) eller De høye av Arda er de åtte mektigste av Valaene: Manwë, Varda, Ulmo, Yavanna, Aulë, Mandos, Nienna og Oromë. Melkor, den mektigste av dem alle, er ikke regnet med fordi han ble ond.

Ainuer i Midgard rediger