Tyra Teodora Tronstad

norsk forfatter
Tyra Teodora Tronstad
Født7. januar 1972Rediger på Wikidata (48 år)
ElverumRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Forfatter, lyrikerRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Tyra Teodora Tronstad (født 7. januar 1972 i Elverum) er en norsk forfatter.[1]

Tronstad vokste opp på Koppang i Østerdalen, og er bosatt i Trolltun Borettslag på Bøler i Oslo.

Hun debuterte som forfatter i 2007 med diktsamlingen Mandag morgen står de døde i kø. Boken Hvis det er flere som juger nå (2011) ble nominert til Kulturdepartementets pris for barne- og ungdomslitteratur for 2011.

Hun har reflektert rundt eget forfatterskap i artikkelen «Det vanskeligste» i antologien BU1303,[2] i «Tronstadforelesninga» (2013),[3] og i en artikkel i Samtiden (2017).[4]

Mørket kommer innenfra vant Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok 2016.[5] Hundetanker (2012) og Flaggermusmusikk (2019) var også nominert til prisen.

BibliografiRediger

  • 2007: Mandag morgen står de døde i kø (dikt)
  • 2009: Jeg skal hjelpe deg, bildebok sammen med illustratøren Helena Ohlsson
  • 2011: Hvis det er flere som juger nå, roman for barn/ungdom
  • 2012: Hundetanker, roman for barn/ungdom[6]
  • 2013: Det blir pinlig uansett, roman for barn/ungdom, skrevet sammen med Bjørn Sortland.
  • 2016: Mørket kommer innenfra, roman for barn/ungdom
  • 2019: Flaggermusmusikk, ungdomsroman

ReferanserRediger

  1. ^ Presentasjon av Tyra Tronstad i Forfatterkatalogen på Forfattersentrums nettsider
  2. ^ Skriftserie; nbuforfattere.no
  3. ^ F2 : Forfattarforelesingane. 2. Redigert av Eirik Ingebrigtsen. Bokvennen forlag, 2015. ISBN 978-82-7488-5639
  4. ^ Julie Andems metode. Hva skjønnlitterære forfattere kan lære av Skam; Samtiden; nr 3, 2017
  5. ^ Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok 2016; kritikerlaget.no, 2.3.2017
  6. ^ M.O. Haugen Fellesanmeldelse av Hundetanker og Anne Vikens Elise og mysteriet med dei døde hestane Arkivert 21. februar 2017 hos Wayback Machine.; barenbokkritikk.no, 20. sept 2012