Tsjomjakovbreen

isbre på Spitsbergen, Svalbard

Tsjomjakovbreen er en 9 km lang og 16 km² stor isbre langt sør på Spitsbergen, Svalbard, i fjellområdet i nordøstlige Sørkapp Land. Breen strekker seg fra fjellet Stuptinden (843 m) i sør og nordover mellom fjellsiden til Påskefjella og Breditsjinryggen til Svovelbukta i nord, beliggende mellom Samarinvågen (vest) og Brepollen (nord og øst). Tilstøtende fjell er Stuptinden og Tverraksla (691 m) i sør, og Påsketoppen (806 m) i vest. I front har den bare en helt ubetydelig morene, men den har eldre moreneavsetninger på Konglomeratodden i nordvest, som idag ikke er islagt.

Tsjomjakovbreen
Geografi
OmrådeSørkapp Land
Dimensjoner
Areal16 km²
Lengde9 km
Beliggenhet
Tsjomjakovbreen ligger i Svalbard
Tsjomjakovbreen
Tsjomjakovbreen
Tsjomjakovbreen (Svalbard)
Foto sett fra vest, med Tsjomjakovbreen i nederste billedkant nedenfor den tydelige Smalegga-formasjonen nær bildets midtpunkt. Den store bukta i øvre billedhalvdel er en arm av Brepollen.

Via høye og bratte fjellpass har breen såvidt forbindelse til Mendelejevbreen og Smaleggbreen i øst, Stuptindbreen i sør og mindre hengebreer i fjellsida langs Påskefjella i vest.

Breen er oppkalt etter en russisk fisker som var mannskap med den svensk-russiske meridianbue-ekspedisjonen i 1899–1902.[1]

Referanser rediger

  1. ^ Chomjakovbreen Stadnamn i norske polarområde, Norsk polarinstitutt. Besøkt 11. mars 2013