Åpne hovedmenyen
Tor Halstvedt
Født1. august 1948[1] (71 år)
Askim
Beskjeftigelse Romanforfatter
Nasjonalitet Norge

Tor Gunnar Halstvedt (født 1. august 1948 i Askim) er en norsk forfatter, bosatt i Barkåker utenfor Tønsberg.

Halstvedt debuterte som skjønnlitterær forfatter i 1981 med boka Tulla. Siden har han utgitt både romaner og barnebøker.

Han har også vært med og oversatt Emmanuel Swedenborgs verk Himmel og helvete.

Han har bakgrunn som gårdsarbeider, og som jernarbeider ved Christiania Spigerverk1970-tallet og 1980-tallet. På Spikerverket var han også tillitsmann i fagforeningen. I de senere år har han arbeidet i Posten.[2]

Politisk engasjementRediger

Halstvedt var på 1970-tallet aktiv i ml-bevegelsen. Han var engasjert i Solidaritetskomiteen for Vietnam og var aktiv i arbeidet med utgivelsen av Solkoms blad For Vietnam. En tid hadde han vervet som formann i Vennskapssambandet Norge-Kampuchea.[3] Halstvedt brøt med AKP(m-l) i 1981, og tok avstand fra partiets støtte til Røde Khmer.[4]

Som skribent har den tidligere jernarbeideren i mange sammenhenger hevdet at arbeiderklassens stemme ikke blir hørt i norsk offentlighet: «Forakten for fysisk arbeid, forakten for det arbeidende mennesket er den største trusselen mot demokratiet i dag».[5] Selv har han opplevd å bli refusert mer enn 250 ganger, og hans bok Refusert ble lansert med undertittelen «En fortelling om å falle utenfor den akademiske, litterære andedam.»

BibliografiRediger

  • Vårt folk skal alltid bestå: Vietnam, krigen etter fredsavtalen (red), Pax (1974)
  • Tulla, Gyldendal (1981)
  • Stemmen, Gyldendal (1984)
  • Elva. Beretningen om David Wold, Tiden (1990)
  • Prinsen av den tapte lykke, Gyldendal (1992)
  • Rita Lita Blomster i Potta, Eide (1993)
  • Sirkus i byen, Eide (1994)
  • Elvtyven, Cappelen (1995)
  • Anita Ordnejente og Villis Villkatt, Cappelen (1995)
  • Ulven, Genesis (1998)
  • Kattefangersken, Genesis (1998)
  • Hjerteknuseren, Genesis (1999)
  • Refusert, Genesis (2002)
  • SologMåneGutten, Liv forlag (2012)
  • Øya, Liv forlag (2014)
  • TABU! – En Overgrepshistorie, Commentum (2016)
  • Professor Hansèns Tapte Kjærlighet, Commentum (2016)
  • Jeg Har en Drøm, Kjære, Commentum (2017)

OversettelseRediger

ReferanserRediger

  1. ^ Store norske leksikon, Tor Halstvedt, Tor_Halstvedt
  2. ^ Forfatteromtale i Halstvedts bok Stemmen, Gyldendal 1984
  3. ^ Røde Khmers torturist dømt – Kissinger fikk Fredsprisen, ABC Nyheter 27. juli 2010 Arkivert 30. juli 2010 hos Wayback Machine. (Besøkt 29. november 2011)
  4. ^ Hans Petter Sjøli: Mao, min Mao, Side 173 og side 253, note 317, Cappelen (2005) ISBN 82-02-23353-4
  5. ^ Farvel, demokrati!, Kronikk i Aftenposten 11. september 2010 (besøkt 29. november 2011)

KilderRediger