Tommy Gulliksen

Tommy Gulliksen
Da vi styrte landet- Tidenes statsministermiddag som TV-serie - NMD 2017 (34469748452) (cropped).jpg
Født1980Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Journalist, filmregissør, filmprodusentRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Tommy Gulliksen (født 1980) er en norsk dokumentarfilmskaper og journalist. Han er fra Lambertseter i Oslo og utdannet ved journalistutdanningen ved Høgskolen i Oslo. Han var ansatt i Dokument 2 i TV 2 fra 2003 til programmet ble nedlagt i 2010, og drev etter det produksjonsselskapet Dokumentaravdelingen. Selskapet er TV 2s største leverandører av dokumentarfilm. I dag er han medeier i Norsk fjernsyn.

Tommy Gulliksen har laget 20 TV-dokumentarer for Dokument 2. Han er mest kjent for sin dokumentartrilogi om 22. juli. Den første filmen, En liten øy i verden, ble sendt 17 dager etter terrorangrepene. Filmen vant Gullruten 2012 i klassen beste nyhetssending eller aktualitetsprogram og mottok samme år Nymphes d’Or under den internasjonale TV-festivalen i Monte Carlo. Gulliksen mottok sin første Gullrute-pris (beste regi) i 2010 for filmen Den store styrkeprøven , om Vidar Bøe og Tahir Hussain som syklet Trondheim – Oslo.

Under innspilling av filmen Gategutt, ble Gulliksen arrestert av svensk politi, fratatt alt utstyr og kastet på glattcelle da han filmet ungdomsopptøyer i drabantbyen Bagarmossen utenfor Stockholm. Senere fikk TV 2 og Gulliksen medhold i tingretten og alt materialet ble utlevert og siktelsen frafalt. Saken ble omtalt i Dagbladet og på TV 2. I 2017 stod han bak dokumentarserien Da vi styrte landet hvor seks de norske statsministrene møtes og portretteres. For serien ble han nominert til fagprisen beste regi - enkamera under Gullruten 2018.[1] I tillegg ble serien nominert til beste dokumentarserie og årets nyskapning.[2] Han har også vært nominert til beste regi enkamera under Gullruten 2016 for Edderkoppen og Gullruten 2017 for Varsleren.

Tommy Gulliksen har siden 2003 vært tilknyttet journalistutdanningen ved Høgskolen i Oslo som ekstern foreleser.

FilmografiRediger

  • Prinsens av dunkene (2002)
  • Jesusrussen (2003)
  • Roger og Mor (2004)
  • Siste bussen hjem (2005)
  • Når læreren blir slått (2005)
  • Stille med pille (2006)
  • Veldedighet AS (2006)
  • Livvaktene (2007)
  • En fristed for krigsforbrytere (2007)
  • Blodpenger (2008)
  • Kniven i huset i byen (co-regi med Espen Thorstenson på tv-versjonen) (2008)
  • Sykkeldrømmen (2009)
  • Den store styrkeprøven (2009)
  • Dømt til døden i Kongo (co-regi med Fredrik Græsvik) (2009)
  • Gategutt (2010)
  • Jonna får en mamma (2011)
  • Fire fortellinger fra Utøya (produsent) (2011)
  • En liten øy i verden (2011)
  • 300 sekunder: Trådløs (2011)
  • Et nytt liv (2012)
  • Tilbake til Utøya (2012)
  • Fanget av drømmen (2012)
  • Frihetens øyeblikk (2012)
  • Et nytt liv (2012)
  • Når knoklene blir til gele (2017)

ReferanserRediger

  1. ^ «Gullrutens fagpriser – de nominerte». 22. mars 2018. Besøkt 29. april 2018. 
  2. ^ «Dette er de nominerte til Gullruten 2018». nrk.no. 22. mars 2018. Besøkt 29. april 2018. 

Eksterne lenkerRediger