Tallulah Bankhead

Tallulah Bankhead (født 31. januar 1902 i Huntsville i Alabama, død 12. desember 1968 i New York i New York) var en amerikansk skuespillerinne.

Tallulah Bankhead
Tallulah Bankhead 1941.JPG
FødtTallulah Brockman Bankhead
31. jan. 1902[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
HuntsvilleRediger på Wikidata
Død12. des. 1968[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (66 år)
New YorkRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Fjernsynsskuespiller, filmskuespiller, selvbiograf, teaterskuespillerRediger på Wikidata
Utdannet ved Mary Baldwin UniversityRediger på Wikidata
Ektefelle John Emery (19371941)Rediger på Wikidata
Far William B. BankheadRediger på Wikidata
Parti Det demokratiske partiRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Gravlagt Fairlee (1968)[5][6][7], St. Paul's Kent Churchyard[8]Rediger på Wikidata
Utmerkelser Alabama Women's Hall of Fame, stjerne på Hollywood Walk of FameRediger på Wikidata
Aktive år19181968
IMDbIMDb

Tallulah Bankhead i 1934.

Liv og virkeRediger

BakgrunnRediger

Tallulah Bankhead var datter av politikeren William Brockman Bankhead, speaker i USAs representanthus. Hennes familie sendte henne til ulike skoler for å holde henne utenfor bråk, noe som også innebar et år på en klosterskole. Da hun var 15 år gammel vant hun en skjønnhetskonkurranse og begynte deretter en karriere på scenen, spilte i teaterstykker og hadde roller i to stumfilmer.

KarriereRediger

I 1923 reiste Bankhead til England, hvor hun ble en stjerne på teaterscenen. Hun hadde et heftig humør, var slagferdig i replikken, hadde en hes røst og en høylytt latter.[trenger referanse] Bankhead ble også kjent for sitt noe ville liv, blant annet skal hun ha tatt av seg alle klærne blant folk, og skal også ha vært biseksuell, skjønt uten å bli knyttet til noen skandale.

Etter å ha spilt inn to stumfilmer dro Bankhead i 1930 tilbake til USA hvor hun skrev kontrakt med filmselskapet Paramount Pictures. Hun opptrådte på Broadway i stykker som The Little Foxes og The Skin of Our Teeth. For disse stykkene fikk hun kritikerprisen The New York Drama Critics Circle Award, for årene 1939 og 1942.

Selv om Bankheads karriere saknet hen på midten av 1950-tallet forsvant hun aldri fra offentlighetens øye.[trenger referanse] Selv om hun drakk tett og konsumerte sovepiller (hun led av søvnløshet) fortsatte hun å opptre på Broadway på 1950-tallet og 1960-tallet. Hun fikk etter hvert også roller i det nye mediet fjernsynet, blant annet sammen med Lucille Ball. Hennes siste rolle var i mars 1967 som det onde Black Widow i TV-serien om Batman.

I årene 1937–1941 var Bankhead gift med skuespilleren John Emery. Hun hadde ingen barn, men tallrike aborter på 1920-tallet.[trenger referanse] I 1933 døde hun nesten av en fire timer lang hysterektomi-operasjon (fjerning av livmor) grunnet langt fremskreden gonoré, noe hun hevdet å ha fått fra enten George Raft eller Gary Cooper. Hun veide kun i overkant av 32 kg da hun forlot sykehuset og skal ha sagt til sin lege: «Ikke tro at dette har lært meg en lekse!»

Filmografi (utvalg)Rediger

  • 1918 – When Men Betray
  • 1928 – A Woman's Law
  • 1931 – Solgt seg for gull
  • 1931 – Brennemerket
  • 1932 – Natt over Tunis
  • 1943 – Stjerneparaden
  • 1944 – Livbåt
  • 1945 – Skandale ved hoffet
  • 1965 – Fanatic

ReferanserRediger

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Tallulah-Bankhead, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Discogs, Discogs artist-ID 1320570, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Find a Grave, Find a Grave 52, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Internet Broadway Database, Internet Broadway Database person-id 66814, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ «St. Paul’s Kent», besøkt 25. september 2018[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Find a Grave, www.findagrave.com, Find a Grave 52, besøkt 25. september 2018[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ The New York Times, graphics8.nytimes.com, utgitt 13. desember 1968, besøkt 25. september 2018[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ www.stpaulkent.org, besøkt 26. oktober 2020[Hentet fra Wikidata]

LitteraturRediger

Eksterne lenkerRediger