Taake

Norsk black-metal-band
For skodde, se tåke.

Taake er et norsk black metal-band fra Bergen, stiftet av Hoest under navnet Thule i 1993.

Taake
Taake Hellfest 2009 1 NB.jpg
OpphavNorge Bergen, Norge, Norge (1993)
Periode1993 – i dag
SjangerBlack metal
Aktive år1993
PlateselskapDark Essence Records
Medlemmer
Hoest
V'Gandr
Dommedag
Skagg
Thurzur
Aindiachai
Tidligere medlemmer
Lava
Mutt
Tundra
Ivar Bjørnson
Bjarte
Stieg
Svartulv
Sindre
Dim
Drakhian
Keridwen
C. Corax
Mord

Første album, Nattestid er et typisk norsk black metal-album med den karakteristiske, ofte omtalt som dårlige, lydkvaliteten. Det som skiller dette albumet fra andre lignende bands album, er den tydelige bergensdialekten. De to neste albumene, Bjoergvin og Doedskvad, er produksjonen av betraktelig bedre kvalitet, og det er også blandet inn elementer fra folkemusikk, progressiv metal og thrash metal.

Taake er Hoests prosjekt, men en rekke andre musikere er blitt brukt i studio og live. Hoest er først og fremst vokalist og gitarist på alle offisielle utgivelser. Alle Taakes tekster blir sunget med bergensdialekt og følger med albumene, skrevet i runer.

Taake kom ikke ut med sitt debutalbum før i 1999. Dette fordi de var av den oppfatning at det er altfor mange band som ikke er gode nok til å gi ut album, som gjør det allikevel, særlig innen metal-bransjen. Fra tidsrommet 19931999 har Taake også gitt ut en rekke demoer.

Taake fikk en del oppstyr i media etter å ha brukt hakekors som en del av sitt show på en konsert i Essen i Tyskland, våren 2007. Bandet har benektet at dette har med nasjonalsosialisme å gjøre, men at de bruker alle symboler som innehar en negativ verdi. De to siste tysklandskonsertene på denne europaturnéen ble kansellert på grunn av dette, noe bandet beklaget overfor fans og samarbeidspartnere på det sterkeste i en offentlig uttalelse.

Musikkalbumet Noregs Vaapen (2011) ble nominert til Spellemannprisen 2011 i kategorien «Metal».

MedlemmerRediger

Nåværende medlemmer
  • «Hoest» – vokal og alle instrumenter
Livemedlemmer
Tidligere medlemmer
  • «Lava» – Bass (2002–2007)
  • «Mutt» (Terje Martinussen) – Trommer (2002)
  • «Tundra (Frostein Arctander)» – Trommer, bass, ren vokal
  • «Ivar Bjørnson» – Live session gitar
  • «Bjarte Bøe» – Trommer
  • «Stieg» – Gitar
  • «Svartulv» – Trommer, vokal
  • «Dommedag» – Gitar (2007)
  • «Sindre» – Live bass
  • «Dim (Ondkel D. Smau)» – Vokal
  • «Drakhian» – Gitar (2001)
  • «Keridwen» – Bass, Live gitar (2002–2003)
  • «C. Corax» – Gitar (2002–2004)
  • «Mord» – Trommer (2002–2006)
  • «V'Gandr» – bassgitar
  • «Skagg» – gitar (2007-2009)
  • «Thurzur» – trommer
  • «Skrubb» – gitarer (2008-2009)
  • «Jontho» – Vokal (2017)
  • «Brodd» – trommer (2014-2018)

DiskografiRediger

  • Manndaudsvinter (Demo, 1995)
  • Koldbrann i Jesu Marg (EP, 1996)
  • Nattestid (1999)
  • Bjoergvin (2002)
  • Nordens Doedsengel (Split EP, 2004)
  • Helnorsk svartmetall (samlealbum, 2004)
  • Doedskvad (2005)
  • Lagnonector (Split EP, 2005)
  • Dra til Helvete (Split EP, 2005)
  • Nekro (EP, 2007)
  • Svartekunst (Live EP, 2008)
  • Taake (2008)
  • Kveld (EP, 2011)
  • Noregs Vaapen (2011)
  • Gravkamre, kroner og troner (samlealbum, 2013)
  • Kulde (EP, 2014)
  • Stridens Hus (2014)
  • Kong Vinter (2017)

Eksterne lenkerRediger