Steinar Raknes (født 22. mars 1975 i Midsund) er en norsk artist, jazzmusiker (kontrabass), vokalist og låtskriver. Han har de siste årene markert seg som vokalist og låtskriver med sitt americana-prosjekt STILLHOUSE[3].

Steinar Raknes
Raknes på Kongsberg Jazzfestival 2022.
Foto: Birgit Fostervold
Født22. mars 1975Rediger på Wikidata (49 år)
Midsund
BeskjeftigelseJazzmusiker, komponist Rediger på Wikidata
Utdannet vedNTNU
SøskenEldbjørg Raknes[1]
NasjonalitetNorge
Medlem avArvvas (2014–)[2]
Tord Gustavsen Trio
Musikalsk karriere
SjangerJazz
InstrumentKontrabass
PlateselskapJazzland
Nettstedhttp://steinarraknes.com
IMDbIMDb
Ensemble(r)
Urban Connection
The Core
Ola Kvernberg Trio

Raknes er bror til jazzvokalisten Eldbjørg Raknes[3] og psykologen Solfrid Raknes.[trenger referanse]

Karriere rediger

Raknes begynte å spille kontrabass femten år gammel på Midsund Kulturskole, og er utdannet ved musikklinja på Atlanten vgs i Kristiansund, samt Sund Folkehøgskole. I studietiden ved Jazzlinja i Trondheim (1995–1998) etablerte han bandene The Core (1996–) og Urban Connection (1996–2014, Spellemannsprisen 2001). Samarbeidet med Chick Corea i Trondheim Jazzorkester (2000-2018) resulterte i to CD-utgivelser (Live In Molde, og What Game Shall We Play Today) samt konserter i Tokyo, New York og i Skandinavia. Raknes gav i 2008 ut sin første plate i eget navn, «Tangos, ballads & more» - Steinar Raknes Quartet (med blant annet John Pål Inderberg).[3]

Bassisten har blant annet samarbeidet med Michael Brecker, Steve Grossman, Bobby McFerrin og Per Texas Johanson og han hart spilt fast i bandene til Kirsti Huke og Ola Kvernberg. Raknes jobbet fra 1999 til 2005 Musikk i Troms som 50 % landsdelsmusiker sammen med Håkon Mjåset Johansen, Jørn Øien og joikeren Inga Juuso. Samarbeidet med Juuso resulterte i duoen SKÁIDI (2 CD-utgivelser) som ble utgangspunktet for bandet Arvvas med joikeren Sara Marielle Gaup, der han også er vokalist og låtskriver.

Raknes spiller nå fast i bandene Stillhouse, Arvvas, Tord Gustavsen Trio, Hildo og Backcountry (med Tore Brunborg).

Raknes' vokalprosjekt STILLHOUSE har de siste årene vært artistens hovedfokus, og har resultert i tre utgivelser, der han har samarbeidet med blant annet Mickey Raphael, Unni Wilhelmsen, Ane Brun og Solveig Slettahjell.

 
Steinar Raknes på Munkehaugen scene, Arendal, 2019.

Diskografi rediger

Med Steinar Raknes, STILLHOUSE (Steinar Raknes vokal&kontrabass)
  • 2012: Stillhouse - (Reckless Records)
  • 2016: Down South - (Reckless Records)
  • 2018: Chasing The Real Things - (Reckless Records)
Med Steinar Raknes Quartet
  • 2008: Tangos, ballads & more - (Park Grammofon)
  • 2013: Live In Tokyo - (Reckless Records)
Med Inga Juuso, Skáidi
  • 2008: Váimmu Ivnnit (Patterns Of The Heart) - (DAT)
  • 2008: Skaidi / Where The Rivers Meet - (DAT)
  • 2011: Headland - Skáidegeahci - (DAT)
Med Arvvas
  • 2014: Remembrance - (DAT)
Med Urban Connection
  • 2001: ‎Urban Connection (Bergland Prod.)
  • 2013: LIVE! (Reckless Records)
Med The Core
  • 2004: Vision – (Jazzaway)
  • 2006: Blue Sky – (Jazzaway)
  • 2007: Office Essentials – (Jazzland)
  • 2007: The Indian Core – (Grappa)
  • 2010: Party – (Moserobie Music)
Med «Shagma»
  • 2005:Music – (Jazzaway)
Med Trondheim Jazz Orchestra
  • 2005: Live In Molde – (MNJ Records), feat. Chick Corea
  • 2018: What Game Shall We Play - (MNJ Records), feat. Chick Corea
Med Ola Kvernberg Trio
  • 2003: Cats & Doug - (Hot Club Records)
  • 2006: Night//Driver – (Jazzland)
  • 2009: Folk – (Jazzland Recordings)
  • 2013: Northern Tapes (Jazzland Recordings)
Med Kirsti Huke
  • 2007: Deloo – (Grappa)
  • 2009: Kirsti Huke – (Fairplay)
Med Ole Reinlund
  • 2003: For Det Var Hit (Musikklosen)
  • 2009: DEG (Park Grammofon)
  • 2019: Så Langt


Med Bergen Big Band
  • 2007: Meditations On Coltrane – (Grappa Music), feat. The Core
Med Håvard Lund
  • 2010: My Sister Said – (Turn Left Prod.)
Med Siri Gjære
  • 2001: ‎Love Seriously Damages Health (Bergland Prod.)
Med Jens Arne Molvær
  • 1998: September Song (Hot Club Records)

Referanser rediger

  1. ^ Store norske leksikon, besøkt 5. april 2021[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ NRK Sápmi, Sara Beate Eira, «Adjágas-vokalist i nytt band», verkets språk bokmål, utgitt 8. november 2014, besøkt 5. april 2021[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b c Hammerø, Tor; Monsen, Christopher. «Steinar Raknes». Store norske leksikon. Besøkt 4. august 2020. 

Eksterne lenker rediger