Stagger er i flysammenheng den relative horisontal foran-bak plassering av vingene i en dobbeldekker, triplane, eller multiplane.

Positiv vingen riste av en dehavilland Tiger Moth
En Beechcraft Modell 17 Staggerwing i Alaska

Et fly sies å ha positive stagger, eller rett og slett stagger når den øvre vingen er plassert foran den nederste vinge.Typiske er de havilland Tiger Moth eller Stearman. I motsatt fall, et fly sies å ha negative stagger i de (uvanlige) tilfeller hvor den øvre vingen er plassert bak den nedre vingen, som i Sopwith Dolphin eller Beech Modell 17 Staggerwing. Et fly med vingene plassert rett over hverandre har unstaggered vinger, som i Sopwith Beech  eller Vickers Vildebeest.

Virkninger rediger

Som en generell regel, det er en tendens til at det øvre vingen bidrar med en større andel av det totale løft enn den lavere med positive stagger og mindre med negative stagger. Økning i positive stagger har også en tendens til å flytte sentrum av løftet frem på øvre vinge og bakover på den nederste vinge. Når unstaggered, sentrene for løft for øvre og nedre vingene er nesten tilfeldig.[1]

Positiv stagger er langt den vanligste, Denne plasseringen av øvre vinge gir bedre utsikt for besetningen og gir flyet økt flyet langsgående stabilitet, aerodynamisk effektivitet og maksimal løfteevne.

Referanser rediger

  1. ^ NACA technical report Nr 256 Arkivert 4. mars 2016 hos Wayback Machine. The Distribution  of Loads betweenthe Wings of a Biplan and Triplane Cellule Modeller (1927), s.6.