Åpne hovedmenyen
Scott Walker
Fenklup1968ScottWalker.jpg
FødtNoel Scott Engel
9. januar 1943[1][2][3]
Hamilton
Død22. mars 2019[2][4] (76 år)
London
Beskjeftigelse Sanger-låtskriver, plateprodusent, sanger, komponist, gitarist
Nasjonalitet USA, Storbritannia (1970–)
Musikalsk karriere
Sjangerpop, rock, eksperimentell musikk, country
Instrumentgitar, vokal
Stemmetypebaryton
Aktive år1958
Plateselskap4AD, Challenge Records, Drag City, Philips
Nettstedhttp://www.4ad.com/artists/scottwalker
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Scott Walker (født Noel Scott Engel; 9. januar 1943[5][6] i Hamilton i Ohio i USA, død 22. mars 2019[7] i London) var en amerikansk-britisk sanger, låtskriver, komponist og plateprodusent. Han er kjent for sin særskilte barytonstemme og en uortodoks karriere som tok ham fra a være en popstjerne på 1960-tallet til å bli en avantgardemusiker2000-tallet.[8][9]

Liv og virkeRediger

BakgrunnRediger

Scott Walker car sønn av Noel Engel Snr og hans hustru Elizabeth Marie. Foreldrene ble skilt da han var seks år gammel.[10][11]

I 1973 giftet han seg i Las Vegas med Mette Teglbjaerg, som han hadde møtt mange år tidligere i København, da han bodde der en tid.[12] De fikk én datter. Ekteskapet endte i skilsmisse på 1970-tallet.[13]

KarriereRediger

Han ble først kjent på midten av 1960-tallet da han var sanger og frontfigur for Popmusikkballader i orkesterarrangement i The Walker Brothers. Han gikk videre i en solokarriere som balanserte lette underholdningsballader og pop, men med en tilnærming av økende kunstnerisk nytenking i arrangement og perspektiv. Til tross for en rekke av kritikerroste album, tvang et stort fall i salg ham til å gå tilbake til enklere og mer publikumsvennlig popmusikk med liten egen kunstnerisk vri. Det førte til en gjenforening med The Walker Brothers på midten av 1970-tallet. Likevel kom sistnevnte også til å bevege seg i mer avansert og kunstnerisk retning.[8][9]

Siden midten av 1980-tallet gjenopptok Walker sin solokarriere med drastisk å gjenoppfinne sine kunstneriske og komposisjonsmessige metoder og utga en rekke kritikerroste album. Disse kombinerte ikonisk sangstemme med en mer urolig tilnærming til modernistiske og postmodernistiske klassiske komposisjoner i kontrast til hans tidligere popsanger. Han fortsatte å utgi egne plater. Som plateprodusent eller gjestemusiker har han arbeidet samme med en rekke musikere, inkludert Pulp, Ute Lemper og Bat For Lashes. Walkers suksess har hovedsakelig vært i Storbritannia hvor hans tre første album nådde topp 10-listene. Han bodde i Storbritannia fra 1965 og ble britisk statsborger.

DiskografiRediger

  • Scott (1967)
  • Scott 2 (1968)
  • Scott 3 (1969)
  • Scott: Scott Walker Sings Songs from his TV Series (1969)
  • Scott 4 (1969)
  • ‘Til the Band Comes In (1970)
  • The Moviegoer (1972)
  • Any Day Now (1973)
  • Stretch (1973)
  • We Had It All (1974)
  • Climate of Hunter (1984)
  • Tilt (1995)
  • The Drift (2006)
  • Bish Bosch (2012)
  • Soused (2014)

ReferanserRediger

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, 29. apr. 2014
  2. ^ a b Nederlandse Top 40, 9. okt. 2017, Scott Walker, scott-walker
  3. ^ Discogs, 9. okt. 2017, Scott Walker, 31750
  4. ^ https://4ad.com/news/25/3/2019/scottwalker19432019
  5. ^ «Overview: Scott Walker». allmusic.com.
  6. ^ Intervju i Beat-Club, Radio Bremen, 26. april 1969.
  7. ^ Røssl, Vilde Holta (25. mars 2019). «Scott Walker (76) er død». Dagbladet.no (norsk). Besøkt 25. mars 2019. 
  8. ^ a b Harrison, Ian (2013): «Splendid Isolation», Mojo Magazine. ISSN 1351-0193.
  9. ^ a b Hattenstone, Simon (23. november 2012). «Scott Walker: Brother beyond», The Guardian.
  10. ^ Rob Young: No Regrets: Writings on Scott Walker, Hachette UK, 2012 [1]
  11. ^ Alan Jackson: "The Long Distance Walker", The Times, 22. April 1995, [2]
  12. ^ John Walker, Gary Walker: The Walker Brothers: No Regrets - Our Story, John Blake Publishing, 2010 [3]
  13. ^ Sean O'Hagan: Interview: Scott Walker, The Guardian, 9. november 2008

LitteraturRediger

  • Reynolds, Anthony (2009): The Impossible Dream: The Story of Scott Walker and The Walker Brothers, Jawbone Press, London, ISBN 978-3283011994

Eksterne lenkerRediger