Samvel Gasparov

Samvel Vladimirovitsj Gasparov (russisk: Самве́л Влади́мирович Гаспа́ров; født 7. juni 1938 i Tbilisi i Georgia i Sovjetunionen, død 26. mai 2020 i Moskva) var en armensk-russisk filmregissør og novelleforfatter. Han arbeidet i en tid for Odessa filmstudio.

Samvel Gasparov
Født7. juni 1938Rediger på Wikidata
TbilisiRediger på Wikidata
Død26. mai 2020[1]Rediger på Wikidata (81 år)
Moskva[1]Rediger på Wikidata
Utdannet ved Gerasimov-instituttet for kinematografiRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Filmregissør, skuespiller, manusforfatter, regissørRediger på Wikidata
Nasjonalitet Sovjetunionen, RusslandRediger på Wikidata

Gasparov var en av de russiske filmskapere som var mest interessert i såkalt Rød Western (Истерн, «Eastern»): Han regisserte både Nenavist og Sjestoj, og de mindre kjente Khleb, zoloto, nagan (brød, gull og pistol) og Zabud'te slovo «smert» i denne sjanger.

Da han døde var Gasparov gift med skuespillerinnen Natalija Vavilova. Han hadde en datter fra et tidligere ekteskap.[2][3]

Samvel Gasparov døde 26. mai 2020 i en alder av 81 år som følge av covid-19.[4]

FilmografiRediger

  • 1975 – Nenavist
  • 1979 – Zabud'te slovo «smert»
  • 1980 – Khleb, zoloto, nagan
  • 1981 – Sjestoj
  • 1983 – Bez osobogo riska
  • 1985 – Koordinaty smerti
  • 1987 – Kak doma, kak dela?
  • 1990 – Stervjatniki na dorogakh

ReferanserRediger

Eksterne lenkerRediger