Roger McGuinn

Roger McGuinn, kalte seg tidligere også for Jim McGuinn, men heter egentlig James Joseph McGuinn III, (født 13. juli 1942 i Chicago i Illinois) er en amerikansk låtskriver, gitarist og sanger som var et ledende medlem i folk-rock-gruppen The Byrds.

Roger McGuinn
Roger McGuinn 1976.jpg
Roger McGuinn i 1976
FødtJames Joseph McGuinn III
13. juli 1942[1][2]Rediger på Wikidata (80 år)
ChicagoRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
Utdannet ved Latin School of ChicagoRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Medlem av The Byrds, McGuinn, Clark & HillmanRediger på Wikidata
Utmerkelser MOJO AwardsRediger på Wikidata
Musikalsk karriere
Sjanger Rock, countryRediger på Wikidata
InstrumentBanjo, gitar, vokal
Aktive år1960
PlateselskapColumbia Records
Nettstedhttp://mcguinn.com/
IMDbIMDb

Roger McGuinn, 2009

Med sin tolvstrengersgitar ble Roger McGuinn en viktig del av gruppens lydbilde. Et av hans varemerker var rektangelformede solbriller som han alltid hadde et stykke ned på nesen.

OppvekstRediger

McGuinn ble født og oppvokst i Chicago, Illinois, USA. Foreldrene hans jobbet med journalistikk og PR, og de hadde skrevet en bestselger med tittelen Parents Can't Win. Han gikk på Latin School of Chicago. Han ble interessert i musikk etter å ha hørt Elvis Presleys «Heartbreak Hotel», og ba foreldrene kjøpe en gitar til ham. Omtrent på samme tid ble han også påvirket av countryartister som Johnny Cash, Carl Perkins og av Everly Brothers.[3][4]

The ByrdsRediger

Hovedartikkel: The Byrds

Roger McGuinn (han kalte seg Jim McGuinn på denne tiden) var med på å starte The Byrds i 1964, gruppen hadde sin base i Los Angeles og det var McGuinn som var frontfiguren i gruppen. Originalbesetningen besto av Roger McGuinn (12-strenget gitar, sang), David Crosby (gitar, sang), Gene Clark (sang, tamburin), Michael Clarke (trommer) og Chris Hillmanbass. Gruppen spilte musikk innen en sjangrene som senere er blitt kalt folk-rock.[5]

I løpet av sin tid med Byrds utviklet McGuinn innovative og veldig innflytelsesrike stiler innen elektrisk gitarspill. Som "jingle-jangle" - en ringende effekt basert på banjofingerplukkingstiler han lærte mens han gikk på Old Town School of Folk, stilen ble mye brukt innen folkrock sjangeren. Han brukte også en stil inspirert av jazz-saksofonister og sitar, hørt først gang på Byrds singel «Eight Miles High» fra 1966, stilen ble mye brukt innen psykedelisk rock sjangeren.[6]

Gruppen hadde stor suksess med Bob Dyland sin sang «Mr. Tambourine Man» og med Pete Seegers sin «Turn! Turn! Turn! (to Everything There Is a Season)». Samtidig hadde de også egenkomponerte sanger som McGuinns «It Won't Be Wrong», «5D (Fifth Dimension)», «Mr. Spaceman» og «So You Want to Be a Rock 'n' Roll Star».

Da Gene Clark forlot The Byrds i 1966 tok McGuinn over som ledende vokalist og komponist i gruppen.

Easy RiderRediger

McGuinn fikk ansvaret for musikk til filmen Easy Rider fra 1969. Bob Dylan ble bedt om å bidra med musikk, men var motvillig til å bruke sin egen innspilling av "It's Alright, Ma (I'm Only Bleeding)", så en versjon fremført av McGuinn ble brukt. Dessuten, i stedet for å skrive en helt ny sang til filmen, skrev Dylan ganske enkelt ned det første verset av «Ballad of Easy Rider» og sa til filmskaperne: «Gi dette til McGuinn, han vet hva han skal gjøre med det». McGuinn fullførte sangen og fremførte den i filmen. I tillegg til de to sangene han sang i filmen sang også Byrds «Wasn't Born to Follow» skrevet av Gerry Goffin og Carole King.[7][8]

McGuinn, Clark & HillmanRediger

Hovedartikkel: McGuinn, Clark & Hillman

Mellom 1977 og 1980 jobbet McGuinn, Clark og Hillman av og på sammen som en trio, etter modellert av Crosby, Stills, Nash & Young.[9]

Trioen turnerte internasjonalt og spilte inn albumene McGuinn, Clark & Hillman og City.[9]

DiskografiRediger

  • Roger McGuinn (1973)
  • Peace On You (1974)
  • Roger McGuinn & Band (1975)
  • Cardiff Rose (1976)
  • Thunderbyrd (1977)
  • Back From Rio (1991)
  • Live From Mars (1996)
  • Treasures From the Folk Den (2001)
  • Limited Edition (2004)
  • The Folk Den Project (2006) 4 cd boks

ReferanserRediger

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 28. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6tq95pz, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ «Roger McGuinn | American musician | Britannica». www.britannica.com (engelsk). Besøkt 23. august 2022. 
  4. ^ «McGuinn.html». www.ibiblio.org. Besøkt 23. august 2022. 
  5. ^ «The Byrds Biography, Songs, & Albums». AllMusic (engelsk). Besøkt 23. august 2022. 
  6. ^ «Roger McGuinn and His Legendary Rickenbacker 12-String Electric Guitar». www.ultimate-guitar.com (engelsk). Besøkt 23. august 2022. 
  7. ^ «Easy Rider». The Criterion Collection (engelsk). Besøkt 23. august 2022. 
  8. ^ «Easy Rider Soundtrack (1969) & Complete List of Songs». WhatSong (engelsk). Besøkt 23. august 2022. 
  9. ^ a b «McGuinn, Clark & Hillman Songs, Albums, Reviews, Bio & More». AllMusic (engelsk). Besøkt 23. august 2022. 

Eksterne lenkerRediger