Robert Wiene

Robert Wiene (født 27. april 1873 i Breslau i det daværende tyske keiserriket, død 17. juli 1938 i Paris i Frankrike) var en tysk regissør, manusforfatter og filmprodusent. Han regisserte blant annet Doktor Caligaris kabinett (1920) og skrev manus till filmene Furcht (1918) og Der Rosenkavalier (1926).

Robert Wiene
Robert Wiene old.jpg
Født27. apr. 1873[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Wrocław[5]Rediger på Wikidata
Død17. juli 1938[1][2][3]Rediger på Wikidata (65 år)
Paris[6]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Filmregissør[2], manusforfatter, filmprodusent, skuespiller[2]Rediger på Wikidata
Nasjonalitet Det tyske keiserrike, WeimarrepublikkenRediger på Wikidata
Gravlagt Cimetière de BagneuxRediger på Wikidata

FilmografiRediger

  • 1912: Die Waffen der Jugend (Regi)
  • 1914: Er rechts, sie links (Regi)
  • 1915: Zofia (Dreiebok)
  • 1915: Arme Marie (Dreiebok)
  • 1915: Fluch der Schönheit (Dreiebok)
  • 1915: Die büßende Magdalena (Dreiebok)
  • 1915: Der springende Hirsch oder Die Diebe von Günsterburg (Regi)
  • 1915: Lottekens Feldzug (Dreiebok)
  • 1915: Fräulein Barbier (Dreiebok)
  • 1915: Damernes yndling (Regi)
  • 1916: Höhen und Tiefen (Regi)
  • 1916: Frau Eva (Dreiebok og regi)
  • 1916: Der Liebesbrief der Königin (Dreiebok og regi)
  • 1916: Der Sekretär der Königin (Dreiebok og regi)
  • 1916: Der Schirm mit dem Schwan (Dreiebok)
  • 1916: Det vandrende lys (Regi)
  • 1916: Die Räuberbraut (Regi)
  • 1916: Der Mann im Spiegel (Dreiebok og regi)
  • 1916: Lehmanns Brautfahrt (Dreiebok og regi)
  • 1916: Kvinden man ikke gifter sig med (Dreiebok)
  • 1917: Feenhände (Dreiebok)
  • 1917: Das Leben ein Traum (Dreiebok og regi)
  • 1917: Die Ehe der Luise Rohrbach (Dreiebok)
  • 1917: Der standhafte Benjamin (Dreiebok og regi)
  • 1917: Frank Hansens Glück (Dreiebok)
  • 1917: Die Prinzessin von Neutralien (Dreiebok)
  • 1917: Veilchen Nr. 4 (Regi)
  • 1917: Gefangene Seele (Dreiebok)
  • 1917: Furcht (Dreiebok og regi)
  • 1918: Gräfin Küchenfee (Dreiebok)
  • 1918: Edelsteine (Dreiebok)
  • 1918: Auf Probe gestellt (Dreiebok)
  • 1918: Das Geschlecht derer von Ringwall (Dreiebok)
  • 1918: Agnes Arnau und ihre drei Freier (Dreiebok)
  • 1918: Die Heimkehr des Odysseus (Dreiebok)
  • 1918: Am Tor des Lebens (Dreiebok)
  • 1918: Die Dame, der Teufel und die Probiermamsell (Dreiebok)
  • 1918: Opfer der Gesellschaft (Dreiebok)
  • 1919: Die lebende Tote (Dreiebok)
  • 1920: Satanas (Drehbuch und Filmbauten)
  • 1920: Das Cabinet des Dr. Caligari (Regi)
  • 1920: Die drei Tänze der Mary Wilford (Dreiebok og regi)
  • 1920: Genuine (Regi)
  • 1920: Die Jagd nach dem Tode (Dreiebok)
  • 1920: Das Blut der Ahnen (Dreiebok)
  • 1920: Die Nacht der Königin Isabeau (Dreiebok og regi)
  • 1920: Brillanten (Dreiebok)
  • 1920: Der Schrecken im Hause Ardon (Regi)
  • 1921: Die Rache einer Frau (Regi)
  • 1921: Das Spiel mit dem Feuer (Regi)
  • 1921: Das Abenteuer des Dr. Kircheisen (Dreiebok)
  • 1922: Die höllische Macht (Regi)
  • 1923: Raskolnikow (Regi)
  • 1923: Der Puppenmacher von Kiang-Ning (Regi)
  • 1923: Menneskenes sønn (Regi)
  • 1923: Die Macht der Finsternis (Dreiebok)
  • 1924: Pension Groonen (Regi)
  • 1924: Orlac’s Hände (Regi)
  • 1925: Der Gardeoffizier (Dreiebok)
  • 1926: Rosenkavaleren (Dreiebok og regi)
  • 1926: Die Königin vom Moulin Rouge (Regi)
  • 1927: Die Geliebte (Regi)
  • 1927: Die berühmte Frau (Regi)
  • 1928: Die Frau auf der Folter (Regi)
  • 1928: Leontines Ehemänner (Regi)
  • 1928: Eventyrersken (Regi)
  • 1928: Heut’ spielt der Strauss (Dreiebok)
  • 1928: Unfug der Liebe (Regi)
  • 1930: Der Andere (Regi)
  • 1930: Le procureur Hallers (Regi)
  • 1931: Nuits de Venise (Regi)
  • 1931: Der Liebesexpress (Regi)
  • 1931: Panik in Chicago (Regi)
  • 1932: Friederike (Co-produksjonsleder)
  • 1933: Polizeiakte 909 (Taifun) (Dreiebok og regi)
  • 1934: Eine Nacht in Venedig (Dreiebok og regi)
  • 1936: The Robber Symphony (Produksjonsleder og kunstnerisk kontroll)
  • 1938: Ultimatum (Regi, fullført av Robert Siodmak)

ReferanserRediger

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 9. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b c d Archive of Fine Arts, cs.isabart.org, abART person-ID 123272, besøkt 1. april 2021[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Filmportal.de, Filmportal-ID 3b1b939b80974a9f83c94e635940c8c0, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Find a Grave, Find a Grave 87187503, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 10. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 30. desember 2014[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenkerRediger