Åpne hovedmenyen
Robert Nye
Født15. mars 1939[1]
London
Død2. juli 2016 (77 år)
Cork
Utdannet ved Southend High School for Boys
Beskjeftigelse
7 oppføringer
Ambulansepersonell, lyriker, journalist, forfatter, romanforfatter, skribent, barnebokforfatter
Nasjonalitet Storbritannia
Medlem av Royal Society of Literature
Utmerkelser Cholmondeley Award, Eric Gregory Award, Fellow of the Royal Society of Literature

Robert Nye (født 15. mars 1939 i London, død 2. juli 2016 i Cork) var en britisk forfatter av lyrikk, romaner og barnelitteratur.

Liv og virkeRediger

BakgrunnRediger

Robert Nyes far var en statstjenestemann, hans mor var bondedatter. Han studerte ved Southend High School og publiserte lyrikk i the London Magazine ved seksten års ålder. Han avsluttet sine skolestudier i 1955 og studerte deretter ikke videre.

Han var militærnekter, og fikk friseddel fra militærtjenesten. Hans erstatninfstjeneste var ved The Friends Ambulance Unit, og han tjenestegjorde som medisinsk ordonnans ved St Wulstan's Sanitorium, nær Malvern, og senere ved Rochford General Hospital i Essex.

Mellom årene 1955 og 1961 hadde han en rekke forskjellige jobber, blant annet som avisreporter, melkemann og postansatt.

Robert Nye giftet seg med sin første hustru, Judith Pratt, i 1959.

ForfatterRediger

I 1961 flyttet de til en avsidesliggende stue i North Wales der Nye viet seg til å skrive på heltid. Der utviklet han en interesse for walisiske og keltiska legender som senere er blitt gjenspeilet i hans skjønnlitteratur for både voksne og barn. Hans første bok, Juvenilia 1 (1961), var en lyrikksamling. Det andre bindet, Juvenilia 2 (1963), vant Eric Gregory Award.

For å finansiere sin fortsatte forfatterkarriere begynte Nye å bidra med anmeldelser til britiske litterære magasiner og dagsaviser. Han ble redaktør for lyrikken i The Scotsman i 1967 og skrev som kritiker for lyrikk i The Times fra 1971 til 1996, mens han også bidro med regelmessige anmeldelser av ny skjønnlitteratur i The Guardian.

Nye begynte å skrive fortellinger for barn for å underholde sine tre sønner. Hans barneroman Taliesin og en novellesamling med tittelen March Has Horse's Ears ble utgitt av Faber and Faber i 1966. Nye gav ut sin første voksenroman, Doubtfire, i 1967. Sammw år skilte han seg fra sin første kone. I 1968 gifter han swg med Aileen Campbell. De flyttet til Edinburgh dwr de bodde frem til 1977.

Erter Doubtfire vendte Nye tilbake til barnelitteraturen og gav ut en versjon av Beowulf som er blitt gjenutgitt en rekke ganger siden 1968. I 1970 gav han ut nok en barnebok, Wishing Gold, og fikk James Kennaway Memorial Award for sin novellesamling Tales I Told My Mother fra 1969.

Under det tidlige 1970-tallet skrev Nye mange stykker for BBC radio, blant annet A Bloody Stupit Hole, 1970, Reynolds, Reynolds, 1971 og en versjon av Penthesilea av Heinrich von Kleist, 1971.

Han skrev kontinuerlig lyrikk og gav ut blant annet Darker Ends (1969) og Divisions on a Ground (1976). I 1976 mottok han Hawthornden Prize for romanen Falstaff.

Hans samlede dikt ble utgitt i 1995. Dikt i urvalg med tittelen The Rain and The Glass ble utgitt i 2005 og vant Cholmondeley Award. Fra 1977 bodde han i County Cork i Irland.

Bibliografi i utvalgRediger

LyrikkRediger

  • Juvenilia 1 (1961)
  • Juvenilia 2 (1963)
  • Darker Ends (1969)
  • Divisions on a Ground (1976)
  • A Collection of Poems 1955 - 1988 (1989)
  • Collected Poems (1995)
  • The Rain and the Glass: 99 Poems, New and Selected (2005)

RomanerRediger

  • Doubtfire (1967)
  • Falstaff (1976)
  • Merlin (1978)
  • Faust (1980)
  • The Voyage of the Destiny (1982)
  • The Memoirs of Lord Byron (1989)
  • The Life and Death of My Lord Gilles de Rais (1990)
  • Mrs. Shakespeare: The Complete Works (1993)
  • The Late Mr Shakespeare (1998)

NovellesamlingerRediger

  • Tales I Told My Mother 1969)
  • The Facts of Life and Other Fictions (1983)

BarnebøkerRediger

  • March Has Horse's Ears (1966)
  • Taliesin (1966)
  • Beowulf: A New Telling (1968)
  • Wishing Gold (1970)
  • Poor Pumpkin (1971)
  • Once Upon Three Times (1978)
  • The Bird of the Golden Land (1980)
  • Harry Pay the Pirate (1981)
  • Lord Fox and Other Spine-Chilling Tales (1997)

DramatikkRediger

  • Sawney Bean (1970) (sammen med Bill Watson)
  • The Seven Deadly Sins, A Mask (1974)
  • Penthesilea, Fugue, and Sisters (1976)

Som redaktørRediger

  • A Choice of Sir Walter Ralegh's Verse (1972)
  • William Barnes, Selected Poems (1973)
  • A Choice of Swinburne's Verse (1973)
  • The Faber Book of Sonnets (1976)
  • The English Sermon 1750-1850 (1976)
  • A Selection of the Poems of Laura Riding (1994)

ReferanserRediger

  1. ^ Internet Speculative Fiction Database, 9. okt. 2017, Robert Nye, 5059