Ragne Solås

Ragne Solås
Født10. oktober 1904Rediger på Wikidata
Død12. oktober 1997Rediger på Wikidata (93 år)
Søsken Marit NordbyRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Lærer, forfatterRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Ragne Solås (psevdonym for Olga Gjeterud, født 10. oktober 1904, død 12. oktober 1997) var en norsk forfatter og lærer fra Grue i Solør.

Hun debuterte i 1946 med På dette skal du leve, og skrev i alt fem bøker. Tre romaner 1946-49, en ungdomsbok i 1973 og en roman Skritt i trappa (1994). Hennes bøker er ifølge Willy Dahl «angrep på bedehuskristendommen og den hyklerske puritanisme i barneoppdragelsen».

Hun fikk Kirke- og undervisningsdepartementets pris for Om Jonna og Emil (1973).

Hun var datter av Petter Christiansen Gjeterud og Henriette Christine Halvorsdatter Vollsnes, og vokste opp på småbruket Gjeterud i Solør i en søskenflokk på 11 barn. Hun var søster av forfatteren Marit Nordby.

BibliografiRediger

  • På dette skal du leve (1946)
  • - og slik ble ditt liv (1947)
  • Den vonde vegen (1949)
  • «Jeg sverger...» (1960)
  • Om Jonna og Emil (1973) – barnebok med tegninger av Borghild Rud
  • Skritt i trappa (1994)

Oversettelser til andre språkRediger

  • På detta skall du leva – svensk utgave (1947)

LitteraturRediger

  • Willy Dahl. Nytt norsk forfatterleksikon. Gyldendal, 1971.