Åpne hovedmenyen

Peter Lovesey

britisk skribent
Peter Lovesey
PeterLovesey.jpg
Født10. september 1936[1][2][3][4] (83 år)
London
Utdannet ved Hampton School
Beskjeftigelse Skribent[5][6], romanforfatter
Nasjonalitet Storbritannia
Språkengelsk[7]
Utmerkelser Cartier Diamond Dagger (2000)
PseudonymPeter Lear
Sjangerhistorical mystery
Debuterte1970
Aktive år1970
Nettstedhttp://peterlovesey.com/
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Peter Harmer Lovesey (født 10. september 1936) er en britisk forfatter som har spesialisert seg på thrillere og kriminallitteratur i viktoriansk miljø. Han er også forfatter av en rekke sakprosabøker.

Liv og virkeRediger

Lovesesy studerte engelsk ved Universitet i Reading. I 1959 ble han ansatt som engelsklærer ved Thurrock Technical College i Essex, deretter arbeidet han med voksenopplæring ved Hammersmith inntil han ble forfatter på heltid i 1975.

I 1968 debuterte Lovesey med The Kings of Distance, en sakprosabok om langdistanseløpere i viktoriatiden skrevet med utgangspunkt i hans interesse for denne perioden. I 1970 utga han Wobble to Death, den første boken i en serie historiske kriminalromaner om den viktorianske detektiven Richard Cribb ved Scotland Yard.

Etter at Lovesey hadde skrevet åtte bøker om Cribb fikk han tilbud om å utvikle en TV-serie om sin detektiv. Sammen med sin hustru Jacqueline skrev han i løpet av åtte måneder dreiebøker for 14 avsluttede fjernsynsfilmer. Foruten å dramatisere de eksisterende bøkene skrev de også seks episoder direkte for fjernsyn. Serien Cribb ble vist av ITV1 i 1980–1981 og eksportert til en rekke land.

Etter bøkene om Cribb skrev Lovesey flere frittstående kriminalromaner, samt tre thrillere under pseudonymet «Peter Lear». I 1987 startet han med Bertie and the Tin Man en ny serie fra viktoriatiden, med ikke mindre enn Albert Edward, prins av Wales som detektiv. I 1991 startet han sin hittil siste serie med romanen The Last Detective. Her er handlingen lagt til Bath i forfatterens samtid med den kyniske, erkekonservative Chief Superintendent Peter Diamond ved Avon and Somerset Constabulary i hovedrollen. Fra og med andre bok i serien opptrer Diamond som privatdetektiv, etter å ha fått sparken fra politiet.

Lovesey har mottatt en rekke prestisjefulle priser for sine kriminalromaner. I 1982 vant romanen The False Inspector Dew The Gold Dagger for årets beste kriminalroman . Samme bok ble i 2005 som en av syv nominert til The Dagger of Daggers, Crime Writers' Associations jubileumspris for beste kriminalroman utgitt de siste 50 år. I 2000 mottok Lovesey Crime Writers' Associations høyeste utmerkelse, The Cartier Diamond Dagger for livslangt arbeide av særlig utmerket kvalitet.

«Peter Lear»Rediger

«Peter Lear» er pseudonymet som Peter Lovesey har benyttet for tre thrillere. Romanen Goldengirl, om en adoptert jente som fra treårsalderen blir utsatt for ekstrem fysisk trening og medisinske eksperimenter for å bevise at homo sapiens kan utvikles til overmennesker, ble filmatisert i 1979.

Bøker utgitt under dette pseudonymet
  • Goldengirl (1977)
  • Spider Girl (1980)
  • The Secret of Spandau (1986)

BibliografiRediger

  • The Kings of Distance – sakprosa (1968)
  • Wobble to Death (1970)
  • The Detective Wore Silk Drawers (1971)
  • Abracadaver (1972)
  • Mad Hatter's Holiday (1973)
  • Invitation to a Dynamite Party (1974)
  • A Case of Spirits (1975)
  • Swing, Swing Together (1976)
  • Goldengirl (1977) (som Peter Lear)
  • Waxwork (1978)
  • Spider Girl (1980) (som Peter Lear)
  • The False Inspector Dew (1982)
  • Keystone (1983)
  • Butchers and Other Stories of Crime – novellesamling (1985)
  • Rough Cider (1986)
  • The Secret of Spandau (1986) (som Peter Lear)
  • Bertie and the Tinman (1987)
  • Bertie and the Seven Bodies (1990)
  • The Last Detective (1991)
  • Diamond Solitaire (1992)
  • Bertie and the Crime of Passion (1993)
  • The Summons (1995)
  • The Crime of Miss Oyster Brown and Other Stories – novellesamling (1995)
  • Bloodhounds (1996)
  • Upon a Dark Night (1998)
  • Do Not Exceed the Stated Dose (1998)
  • The Vault (1999)
  • The Reaper (2000)
  • The Sedgemoor Strangler and Other Stories of Crime – novellesamling (2002)
  • Diamond Dust (2002)
  • The House Sitter (2003)
  • The Circle (2005)
  • The Secret Hangman (2007)
  • Murder on the Short List – novellesamling (2008)
  • Skeleton Hill (2009)

Oversettelser til norskRediger

Norsk tittel Utgitt Originaltittel Utgitt
Voksdukken 1991 Waxwork 1978
Mord i rom sjø 1988 The False Inspector Dew 1982
Den siste detektiv 1993 The Last Detective 1991
Den falske inspektør Dew
(nyutgivelse av Mord i rom sjø)
2007 The False Inspector Dew 1982

Hørespillet Keystone over Loveseys roman av samme navn ble sendt på NRK Radioteatret i 2006.

Priser og utmerkelserRediger

ReferanserRediger

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, 6. mai 2014
  2. ^ Internet Speculative Fiction Database, 9. okt. 2017, Peter Lovesey, 122655
  3. ^ SNAC, 9. okt. 2017, Peter Lovesey, w69313mb
  4. ^ http://www.mainelymurders.com/September_2014.html
  5. ^ http://www.twbooks.co.uk/reviews/medwards/mestagestrpbk12.html
  6. ^ http://www.booktrade.info/index.php/showarticle/30218
  7. ^ http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb120146248; data.bnf.fr; besøksdato: 10. oktober 2015; BNF-ID: 120146248.

Eksterne lenkerRediger