Peter Dickinson

zambisk skribent

Peter Malcolm de Brissac Dickinson (født 16. desember 1927 i Livingstone i Nord-Rhodesia (Zambia), død 16. desember 2015 i Winchester i England) var en britisk forfatter.[20][21][22]

Peter Dickinson
Født16. des. 1927[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Livingstone[5][6][7]Rediger på Wikidata
Død16. des. 2015[8][9]Rediger på Wikidata (88 år)
WinchesterRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
6 oppføringer
Skribent[10][11][12], romanforfatter, lyriker[13][14][15], science fiction-forfatter, barnebokforfatter, manusforfatterRediger på Wikidata
Utdannet ved Eton College, King's College, St Ronan's SchoolRediger på Wikidata
Ektefelle Robin McKinley (1992–), Mary Rose Barnard (1953–)[16], Robin McKinley (1992–)[16]Rediger på Wikidata
Far Richard Sebastion Willoughby Dickinson[17]Rediger på Wikidata
Mor May Southey Lovemore[17]Rediger på Wikidata
Barn Philippa Lucy Anne Dickinson, Polly Dickinson, John Dickinson, James Chrisopher Meade DickinsonRediger på Wikidata
Nasjonalitet Zambia, ZimbabweRediger på Wikidata
MorsmålEngelsk
SpråkEngelsk[18][19]
Medlem av Royal Society of LiteratureRediger på Wikidata
Utmerkelser
8 oppføringer
Offiser av Den britiske imperieordenen, Guardian Children's Fiction Prize (1977), Carnegie Medal (1979), Carnegie Medal (1980), Phoenix Award (2001), Phoenix Award (2008), Fellow of the Royal Society of Literature, Rattenfänger-Literaturpreis (2004)Rediger på Wikidata
DebutSkin Deep (1968)
Debuterte1968
Aktive år1968
Påvirket avRudyard Kipling
Nettstedhttps://www.peterdickinson.com
IMDbIMDb

LivRediger

Dicikinson var født i Nord-Rhodesia av engelske foreldre, men familien flyttet tilbake til Storbritannia da Peter var syv år gammel. Han var utdannet BA ved University of Cambridge i 1951. Før han ble forfatter på heltid, arbeidet Dickinson i sytten år for magasinet PUNCH, blant annet som assisterende redaktør. Han var først gift med Mary Rose Barnard (1953–1988), og deretter fra 1991 med den amerikanske fantasy-forfatteren Robin McKinley.

ForfatterskapRediger

Peter Dickinsons forfatterskap fordeler seg på tre kategorier: Kriminalromaner for voksne lesere, ungdomsromaner, ofte med fantastiske elementer, og bøker for yngre barn.

Et par av hans romaner har alternativ-historie-perpektiv: King and Joker (1976) og Skeleton-in-Waiting (1989) bygger på premisset at prins Albert Victor, Duke of Clarence (1864–1892) overlever og ender opp med å regjere som Victor I of England.

Peter Dickison vant flere priser for sitt forfatterskap. I 1968 og 1969 ble han tildelt den britiske Crime Writers Associations Gold Dagger for årets beste kriminalroman (Skin Deep og A Pride of Heroes). I 1979 fikk han The Whitbread Award for årets beste barnebok (Tulku). Han var gjentatte ganger nominert til Carnegie Medal, og fikk den to år på rad (for Tulku i 1979 og City of Gold i 1980). I 2000 ble han nominert til H.C. Andersen-prisen for sitt forfatterskap.

Han ble medlem av Royal Society of Literature i 1999 og utnevnt til Officer of Order of the British Empire i 2009.

BibliografiRediger

  • Skin Deep (også utgitt som The Glass-Sided Ants' Nest) (1968)
  • The Weathermonger (1968)
  • A Pride of Heroes (også utgitt som The Old English Peep-Show) (1969)
  • Heartsease (1969)
  • The Seals (også utgitt som The Sinful Stones) (1970)
  • The Devil's Children (1970)
  • Emma Tupper's Diary (1970)
  • Sleep and His Brother (1971)
  • The Lizard in the Cup (1972)
  • The Dancing Bear (1972)
  • The Green Gene (1973)
  • The Gift (1973)
  • The Iron Lion (1973)
  • The Poison Oracle (1974)
  • The Lively Dead (1975)
  • Chance, Luck and Destiny – sakprosa (1975)
  • The Blue Hawk (1975)
  • King and Joker (1976)
  • Walking Dead (1977)
  • Annerton Pit (1977)
  • Hepzibah (1978)
  • One Foot in the Grave (1979)
  • The Flight of Dragons (1979)
  • Tulku (1979)
  • City of Gold (1980)
  • A Summer in the Twenties (1981)
  • The Seventh Raven (1981)
  • The Last House party (1982)
  • Hind sight (1983)
  • Healer (1983)
  • Death of a Unicorn (1984)
  • Giant Cold (1984)
  • Tefuga (1985)
  • A Box of Nothing (1985)
  • Perfect Gallows (1987)
  • Mole Hole (1987)
  • Eva (1988)
  • Merlin Dreams (1988)
  • Skeleton-in-Waiting (1989)
  • AK (1990)
  • Play Dead (1992)
  • A Bone from a Dry Sea (1992)
  • Shadow of a Hero (1993)
  • Time and the Clock Mice, Etcetera (1993)
  • The Yellow Room Conspiracy (1994)
  • Chuck and Danielle (1996)
  • The Kin (1998) (også utgitt i fire bind som: Suth's Story, Noli's Story, Po's Story, and Mana's Story)
  • Some Deaths Before Dying (1999)
  • Touch and Go (1999)
  • The Lion Tamer's Daughter (1999)
  • The Ropemaker (2001)
  • Elementals: Water (2002) sammen med Robin McKinley (også utgitt som Water: Tales of the Elemental Spirits)
  • The Tears of the Salamander (2003)
  • The Gift Boat (2004) (også utgitt som Inside Grandad)
  • Angel Isle (2006)

Oversettelser til norskRediger

Norsk tittel Utgitt Originaltittel Utgitt
Mord med blått blod 1971 A Pride of Heroes 1969
Millionæren og munkene 1976 The Lizard in the Cup 1972
To døde - én grav 1977 The Lively Dead 1975
Den blå hauken 1982 The Blue Hawk 1975
Eva 1990 Eva 1988
Tulku 1991 Tulku 1979
Månehauks barn 2002 The Kin 1988
Repslageren 2003 The Ropemaker 2001
Salamanderens tårer 2005 The Tears of the Salamander 2003

Priser og utmerkelserRediger

ReferanserRediger

  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Peter-Dickinson, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 3. mai 2014[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ The Peerage, The Peerage person ID p14259.htm#i142583, oppført som Hon. Peter Malcolm de Brissac Dickinson[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Babelio, Babelio forfatter-ID 25183, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ www.mainelymurders.com[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ books.google.com[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ books.google.com[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ Internet Speculative Fiction Database, ISFDB forfatter-ID 1442, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  9. ^ www.thebookseller.com, besøkt 17. desember 2015[Hentet fra Wikidata]
  10. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 24. juni 2015[Hentet fra Wikidata]
  11. ^ link.springer.com[Hentet fra Wikidata]
  12. ^ unitedagents.co.uk[Hentet fra Wikidata]
  13. ^ peterdickinson.com[Hentet fra Wikidata]
  14. ^ peterdickinson.com[Hentet fra Wikidata]
  15. ^ peterdickinson.com[Hentet fra Wikidata]
  16. ^ a b The Peerage person ID p14259.htm#i142583, besøkt 7. august 2020[Hentet fra Wikidata]
  17. ^ a b The Peerage[Hentet fra Wikidata]
  18. ^ http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb119001244; Autorités BnF; besøksdato: 10. oktober 2015; BNF-ID: 119001244.
  19. ^ Tsjekkias nasjonale autoritetsdatabase, NKC-identifikator xx0011227, fra Wikidata, http://autority.nkp.cz/ 
  20. ^ «Peter Dickinson». I: De skriver för barn och ungdom; översatta nutidsförfattare. Bibliotekstjänst förlag, 1991. ISBN 91-7018-328-7
  21. ^ Peter Dickinson, writer - obituary; The Telegraph, 17.12.2015
  22. ^ Peter Dickinson hos Internet Speculative Fiction Database

Eksterne lenkerRediger