Osmoderma cristinae

insektart

Osmoderma cristinae er en bille som hører til gullbassene (skarabider).

Osmoderma cristinae
Nomenklatur
Osmoderma cristinae
Sparacio, 1994
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieSkarabider
SlektOsmoderma
Økologi
Habitat: Hule, grove, soleksponerte løvtrær
Utbredelse: Europa

Utseende rediger

En stor (25-32 millimeter) og bred, blankt brun til svart gullbasse. Pronotum er smalere enn dekkvingene, dypt punktert med en midtfure i den fremre delen. Dekkvingene er rynkete med uregelmessig punktering.

Habitat rediger

I likhet med de andre artene i slekten Osmoderma lever arten i kolonier i muld inne i hule trær. De voksne billene er aktive om natten om sommeren, og kommer av og til til lys.

Utbredelse rediger

Arten har en begrenset utbredelse og er bare kjent fra tre lokaliteter i fjellområder i det nordlige Sicilia. Den er regnet som sterkt truet (EN) av IUCN.

Systematisk plassering rediger

Arten er svært nærtstående til Osmoderma eremita, men nyere undersøkelser av DNA og morfologi [1] tyder på at de to artene er ulike, selv om de har like feromoner.

Treliste

Litteratur rediger

  • Sparacio, I. (1994) Osmoderma cristinae n.sp. di Sicilia (Insecta Coleoptera: Cetoniidae). Naturalista siciliana 17: 305-310.[2][død lenke]

Referanser rediger

  1. ^ Agnese Zauli m.fl. (2016) Assessing the taxonomic status of Osmoderma cristinae (Coleoptera: Scarabaeidae), endemic to Sicily, by genetic, morphological and pheromonal analyses. Journal of Zoological Systematics and Evolutionary Research [1]

Eksterne lenker rediger