Oscar Peter Nielsen

Oscar Peter Nielsen (født 21. august 1858 i København, død 7. februar 1926) var en dansk skuespiller.

Oscar Nielsen
FødtOscar Peter Nielsen
21. aug. 1858Rediger på Wikidata
Danmark København
Død7. feb. 1926Rediger på Wikidata (67 år)
Beskjeftigelse SkuespillerRediger på Wikidata
Barn Sven Gyldmark, Leonard Gyldmark, Oskar Gyldmark, Hugo GyldmarkRediger på Wikidata
Nasjonalitet DanmarkRediger på Wikidata
Aktive år1914-1918
IMDbIMDb

Oscar Nielsen var sønn av skipsmaskinist Jens Nielsen og hustru Kirstine Clausen. Oscar kom som ung i lære som smed. Allerede som syvåring hadde han opptrådt som ballettdanserAlhambra, og han forfulgte drømmen om en teaterkarriere ved å lese privat hos skuespilleren Lauritz Stigaard. På 1880-tallet opptrådte han i Norge. Hjemme i København var han leder av teatret i Korups Have og av Concert du Boulevard. Oscar Nielsen var komiker og opptrådte med vitser, viser og som buktaler. Han var selv en flittig forfatter av monologer og små revyer, som ble oppført i diverse foreninger, herunder ofte de sosialdemokratiske, da Oscar Nielsen selv var erklært sosialdemokrat. I perioden 191418 medvirket han i mere enn 40 stumfilm i biroller og som statist. Da han innstilte skuespillerkarrieren, ble han ansatt som portner og dørvakt på Det kongelige Teater, hvor han var fra 1920 og til sin død.

Oscar Nielsen var far til Leonard, Oscar, Hugo og Sven Gyldmark.

Filmografi (utvalg)Rediger

År Film
1918 Præsten fra Havet
1917 Taksameterkuskens Døtre
Mysteriet Blackville
1916 Karfunkeldronningen
Strandvaskeren
Værelse Nr. 17
1915 Hjertet, der brast
Skyldig - ikke skyldig
1914 Bankhvælvingens hemmelighed
Kvinden han mødte
Fyrtårnets hemmelighed

Eksterne lenkerRediger