Olav Hagesæther

norsk biskop

Olav Hagesæther (født 25. august 1909 i Bergen, død 7. mars 1999 i Stavanger) var en norsk teolog og biskop i Stavanger.

Olav Hagesæther
Født25. aug. 1909[1]Rediger på Wikidata
Bergen, Norge
Død7. mars 1999Rediger på Wikidata (89 år)
StavangerRediger på Wikidata
Beskjeftigelse PresbyterRediger på Wikidata
Embete Biskop (19681976)Rediger på Wikidata
Utdannet ved MF vitenskapelig høyskoleRediger på Wikidata
Barn Ole D. HagesætherRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Olav Hagesæther var far til Ole Danbolt Hagesæther, senere biskop i Bjørgvin.

Liv og virkeRediger

BakgrunnRediger

Han var sønn av fabrikkarbeider Andreas Hagesæther (1880-1962) og Karen Sandvik, (f. 1882), og gift 1934 Johanna Sophie Danbolt (1909-1999), datter av garverieier Ole Dominicus Danielsen (1863-1941) og Gesine Gauslaa (1866-1964).

Han studerte teologi ved Menighetsfakultetet i Oslo fra 1928 og oppnådde graden cand.theol. i 1932.

KarriereRediger

Hagesæther var ved siden av sitt yrke en sanger og spilte inn kristelige sanger for His Master's Voice i 1930-årene. Han arbeidet som lærer ved Nordhordland ungdomsskole og Indremisjonsselskapets bibelskole, og lærer ved Indremisjonsselskapets bibelskole fra 1939. I 1939 ble han residerende kapellan i Haus. Han Han har blant annet tjenestegjort som sokneprest i Rjukan fra 1945, og så res.kap. (1958) og deretter sogneprest (1964) ved Johanneskirken i Bergen.

BiskopRediger

Han etterfulgte Fridtjov Birkeli som biskop i Stavanger i 1968, og gikk selv av som biskop i 1976.

VerkerRediger

BibliografiRediger

  • Kirken og tiden 1991
  • Fortolkning til første og andre brevet til Timoteus, Brevet til Titus 1979
  • Søndagens evangelium 1978
  • Hva tror vi? 1977
  • Norsk preken fra Reformasjonen til om lag 1820 1973
  • Om tvil og tro 1970
  • Hva tror vi? 1961
  • Søndagens evangelium 1960
  • Har Gud talt? 1948
  • Kristen tro i tidens krise 1947
  • Medaljen 1941
  • Hvorledes skal jeg lese min bibel 1937
  • I troens rike 1938
  • Seier i fristelsene 1937
  • Hvorledes skal jeg lese min bibel 1937
  • Det det gjelder 1936

DiskografiRediger

  • Ser du dig svart og uren/B-siden m. Pastor Fr. Wisløff (His Master's Voice A.L. 2310) (1936)
  • Min bønnevrå/Nærmere o, Jesus Krist (His Master's Voice A.L. 2311) (1936)

ReferanserRediger

  1. ^ Store norske leksikon, Store norske leksikon-ID Olav_Hagesæther[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenkerRediger


Forgjenger:
 Fridtjov Birkeli 
Luthersk biskop av Stavanger
Etterfølger:
 Sigurd Lunde