Åpne hovedmenyen
Olav Hagesæther
Født25. august 1909
Bergen
Død7. mars 1999 (89 år)
Stavanger
Nasjonalitet Norge

Olav Hagesæther (født 25. august 1909 i Bergen, død 7. mars 1999 i Stavanger) var en norsk teolog og biskop i Stavanger.

Olav Hagesæther var far til Ole Danbolt Hagesæther, senere biskop i Bjørgvin.

Innhold

Liv og virkeRediger

BakgrunnRediger

Han var sønn av fabrikkarbeider Andreas Hagesæther (1880-1962) og Karen Sandvik, (f. 1882), og gift 1934 Johanna Sophie Danbolt (1909-1999), datter av garverieier Ole Dominicus Danielsen (1863-1941) og Gesine Gauslaa (1866-1964).

Han studerte teologi ved Menighetsfakultetet i Oslo fra 1928 og oppnådde graden cand.theol. i 1932.

KarriereRediger

Hagesæther var ved siden av sitt yrke en sanger og spilte inn kristelige sanger for His Master's Voice i 1930-årene. Han arbeidet som lærer ved Nordhordland ungdomsskole og Indremisjonsselskapets bibelskole, og lærer ved Indremisjonsselskapets bibelskole fra 1939. I 1939 ble han residerende kapellan i Haus. Han Han har blant annet tjenestegjort som sokneprest i Rjukan fra 1945, og så res.kap. (1958) og deretter sogneprest (1964) ved Johanneskirken i Bergen.

BiskopRediger

Han etterfulgte Fridtjov Birkeli som biskop i Stavanger i 1968, og gikk selv av som biskop i 1976.

VerkerRediger

BibliografiRediger

  • Kirken og tiden 1991
  • Fortolkning til første og andre brevet til Timoteus, Brevet til Titus 1979
  • Søndagens evangelium 1978
  • Hva tror vi? 1977
  • Norsk preken fra Reformasjonen til om lag 1820 1973
  • Om tvil og tro 1970
  • Hva tror vi? 1961
  • Søndagens evangelium 1960
  • Har Gud talt? 1948
  • Kristen tro i tidens krise 1947
  • Medaljen 1941
  • Hvorledes skal jeg lese min bibel 1937
  • I troens rike 1938
  • Seier i fristelsene 1937
  • Hvorledes skal jeg lese min bibel 1937
  • Det det gjelder 1936

DiskografiRediger

  • Ser du dig svart og uren/B-siden m. Pastor Fr. Wisløff (His Master's Voice A.L. 2310) (1936)
  • Min bønnevrå/Nærmere o, Jesus Krist (His Master's Voice A.L. 2311) (1936)

Eksterne lenkerRediger