Mot i brystet

«Mot i brystet», eller Gymnastikkmarsj som den egentlig heter, er en norsk sang laget av gymnastikklærer Johan Nicolaisen (1847 - 1929). Han laget både tekst og melodi. Den eldste forekomst av «Mod i Brystet vet i Panden» som Norsk visearkiv kjenner, er i O. Koppang, Sangbog for Skoler, Kristiania 1899, og har stått i de fleste skolesangbøker siden. Den er oversatt til nynorsk to ganger: «Mot i barmen vit i hausen» og «Mot i bringa vit i hausen».

Den er også spilt inn på plate av flere artister. Lars Lillo-Stenberg spilte den inn på Å, var jeg en sangfugl (1996).[1]

Humortrioen Prima Vera ga ut en versjon av sangen på albumet Brakara i 1978 med ny tekst og tittelen «Vondt i brystet».

GitarkamerateneRediger

«Mot i brystet»
AlbumGitarkameratene
Artist, bandGitarkameratene
Utgittfebruar 1989
InnspiltGrieghallen, 28. oktober 1988
SjangerA cappella
Lengde0:34
PlateselskapGrappa Records AS
«Mot i brystet»
AlbumKanon!
Artist, bandGitarkameratene
Utgitt12. april 2010
InnspiltGrieghallen, 17. oktober 1990
SjangerA cappella
Lengde0:38
PlateselskapGrappa Records AS
Produsent(er)Jan Erik Kongshaug, Øystein Sunde

Gitarkameratene ga den ut i februar 1989 på konsert albumet Gitarkameratene.[2] Opptaket er fra 28. oktober 1988 i Grieghallen.[3] Samme gruppe ga ut en annen konsert variant på albumet Kanon!. Opptaket der er fra Grieghallen den 17. oktober 1990 og albumet ble utgitt 12. april 2010.[4][5][6] Alle medlemmene i gruppen synger sammen på begge innspillinger der de entrer scenen. Sangen ble kredittert Trad. arr. Jan Eggum/Lillebjørn Nilsen/Halvdan Sivertsen/Øystein SundeGitarkameratene, mens på Kanon! ble den kredittert Johan Nicolaisen, arr. Jan Eggum/Lillebjørn Nilsen/Halvdan Sivertsen/Øystein Sunde.

Gitarkameratene fremførte «Mot i brystet» i flere TV-programmer i forbindelse med at de entret scenen:

24. januar 2007 fylte Øystein Sunde 60 år og ble intervjuet på God morgen Norge på bursdagen. Etter hvert kom de andre medlemmene av Gitarkameratene gående inn mens de sang «Mot i brystet». I samme program sang de andre tre en annen sang til ære for Sunde som het «Nå har Øystein bursdag» (opprinnelig: «Hi-Heel Sneakers» av Robert Higginbotham). Lillebjørn Nilsen spilte ukulele.

ReferanserRediger

  1. ^ Norges nasjonaldiskografi
  2. ^ VG – 5. januar 1989 side 35
  3. ^ Gitarkameratene – informasjon på omslaget
  4. ^ VG 10. april 2010 side 34/35.
  5. ^ VG 12. september 1990 side 33
  6. ^ Gitarkameratene – Medium: Kanon! – Gitarkameratene (2010)
  7. ^ VG – 4. mars 1989 side 58
  8. ^ VG – 13. oktober 1990 side 56/58
  9. ^ Gitarkameratene (offisiell nettside) – Medium: Gitarkameratene video – Gitarkameratene (1990)
  10. ^ VG – 17. desember 1994 side 60/62
  11. ^ VG – 24. desember 1994 side 68
  12. ^ VG – 9. april 2012
  13. ^ Gitarkameratene – Medium: Historien om Gitarkameratene (DVD) – Gitarkameratene (2012)