Åpne hovedmenyen

Monika Fagerholm

finsk skribent
Monika Fagerholm
Monika Kristina Fagerholm
Monica Fagerholm.JPG
Født26. februar 1961[1] (58 år)
Helsingfors
Utdannet ved Helsingfors universitet
Beskjeftigelse Forfatter
Nasjonalitet Finland
SpråkSvensk
Utmerkelser Takk for boken-medaljen (1995)[2][3], Pro Finlandia (2010), Aniara-prisen (2005), Runebergprisen (1995)[4][5], Svenska Akademiens nordiske pris (2016)
DebutSham

Monika Kristina Fagerholm (født 26. februar 1961 i Helsingfors), er en finlandssvensk forfatter, bosatt i Ekenäs. Hun har studert psykologi og litteratur ved Helsingfors universitet, og tok bachelor-graden i samfunnsvitenskap i 1987.

Fagerholm debuterte i 1987 med Sham, og fikk sitt store gjennombrudd med romanen Underbara kvinnor vid vatten i 1994. Romanen ble nominert til Finlandiaprisen i Finland i 1994, Augustprisen i Sverige 1995, den europeiske Aristeion-prisen i 1996, samt International IMPAC Dublin Literary Award i 1998 og fikk Runebergsprisen i 1994.[6] Boken ble filmatisert av Claes Olsson, og filmen hadde premiere i 1998.

Hun ble nominert til Nordisk råds litteraturpris fra Finland i 1999 for Diva.

Hun sitter i juryen for Dagens Nyheters kulturpris.

BibliografiRediger

  • 1987 Sham
  • 1990 Patricia
  • 1994 Underbara kvinnor vid vatten, filmatisert 1998
  • 1998 Diva
  • 2005 Den amerikanska flickan
  • 2009 Glitterscenen
  • 2012 Havet
  • 2012 Lolauppochner
  • 2019 Vem dödade bambi?

PriserRediger

ReferanserRediger

Eksterne lenkerRediger