Merit Hemmingson

Merit Hemmingson (født 30. august 1940 i Järsta (Gärdsta), Åre kommune, Marby församling i Jämtland) er en svensk musiker og vokalist.

Merit Hemmingson
Født30. aug. 1940[1]Rediger på Wikidata (82 år)
Marby församling[1]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Musiker, sangerRediger på Wikidata
Nasjonalitet SverigeRediger på Wikidata

Hun ble kjent på slutten av 1960-årene for sine popmusikk-arrangementer av folkemusikklåter. Hun var en av musikerne som opptrådte på Ragnarock-konserten i Holmenkollen den 17. juni 1973, og to melodier som hun fremførte (på et Hammond-orgel, type B3) på konserten ble med i konsertfilmen som ble laget etterpå.

I nyere tid har hun spilt sammen med jazz-organisten Paul Wagnberg og organisten Dan Helgesen. Hun er i dag kjent for sine melankolske, jazz/groove-aktige tolkninger av nordiske folkemelodier.[trenger referanse]

BiografiRediger

Allerede på midten av 1950-årene spilte Merit Hemmingson piano i forskjellige jazzinfluerte danseorkestre i Jämtland. Etter «studentexamen» ved Wargentinskolan i Östersund flyttet hun i 1959 til Stockholm og spilte ofte der, blant annet på Nalen. Etter en reise til USA dannet hun en egen kvintett, Merit H. and her Girl Stars, med fire afroamerikanske kvinnelige musikere som fulgte med tilbake til Sverige.

På midten av 1960-tallet overgikk hun helt til å spille hammondorgel og ledet orkesteret Meritones. År 1971 utkom albumet Huvva! – svensk folkmusik på beat der hun blandet svensk folkemusikk med rockmusikk med ordløst nynning. Albumet ble populært og ble etterfulgt av albumene Trollskog (1972) og Bergtagen (1974), hennes trilogi i svensk folkemusikk. I samme periode kom albumet Det for två vita duvor (1973) innspilt i Vikens kapell, Frostvikens socken, i samarbeide med Beppe Wolgers. I 1970-årene skrev hun musikk til mange TV-filmer. Hun satt i juryen for Melodifestivalen 1972.

Hun har gjennom tidene samarbeidet med blant andre Gloria Lundell, harpe, og Maritza Horn, sang, i albumet Orgel, harpa och horn (1983), Anita Strandell samt panfløytisten Dana Dragomir. Høsten 2002 plasserte Merit Hemmingson seg på Svensktoppen med «Ack du min längtan» med Ola Magnell ved mikrofonen, og samlingsalbumet Merit – Queen Of Swedish Hammond Folk Groove utkom 2005.

Totalt har Merit gitt ut nitten album siden 1967. Mest kjent er Huvva! – svensk folkmusik på beat, Trollskog – mer svensk folkmusik på beat og Bergtagen, som alle tre ble gullplater. Hennes mest kjente innspilte låt er formodentlig «Gammal jämtländsk brudmarsch» fra albumet Huvva!, en på den tiden en epokgjørende ny version av «Jämtlandssången». «Gammal jämtländsk brudmarsch» ble spilt inn på nytt på albumet Bergtagen og havnet da på «Tio i topp».

Merit Hemmingson fikk en oppsving på 2000-tallet da hennes folkemusikkplater fikk stor oppmerksomhet og ble tilgjengelige igjen. På sine seneste album har hun samarbeidet med slagverksmusikeren Ola Hultgren (siden 2018 Ola Winkler) og produsent Tobias Fröberg. Albumet Merit, som kom ut 2016, er hennes første album med bare helt egne låter.

År 2017 ble hun innvalgt i Swedish Music Hall of Fame.

År 2019 mottok Hemmingson et av Sveriges større kunstnerstipendier, det en halv million kroner store Ganneviksstipendiet. Meningen er å støtte kunstnerskap som kan forventes å få stor betydning for kulturarven.

DiskografiRediger

AlbumRediger

  • 1967 Discoteque Dance A Go...
  • 1968 Plays
  • 1971 Huvva! – svensk folkmusik på beat
  • 1972 Trollskog
  • 1972 Swedish modern
  • 1974 Bergtagen
  • 1973 Det for två vita duvor – folkton i Vikens kapell (med Beppe Wolgers)
  • 1975 Balsam
  • 1977 Hoven droven
  • 1979 Gästabud
  • 1979 Psalmer – Men på mitt vis
  • 1986 Njutningar
  • 1988 Från Orup till Bellman (med Dana Dragomir)
  • 1991 Näckens Dotter
  • 1996 På nya vingar
  • 2002 En plats i skogen
  • 2005 Merit – Queen of Swedish Hammond Folk Groove
  • 2006 Touch
  • 2011 EQ
  • 2014 Hommage til Jan
  • 2016 MERIT
  • 2021 Huvva! Vad tiden går

Singler og EP-er (utvalg)Rediger

  • 1969 «När Vår Blir Till Sommar» / «Den Trogne Husaren»
  • 1970 «Cecilia» / «Bridge Over Troubled Water»
  • 1972 KF:s Gymnastikavdelning Husmorsgymnastik (EP)
  • 1973 «Jämtlänsk Brudmarsch - 73» / «Domaredansen»
  • 1982 «Frankensteins Brud» / «Fandango»
  • 1984 «Bruremarsj Frå Seljord» / «Å Ola Ola Min Eigen Unge»
  • 1998 «Den Blomstertid Nu Kommer» / «Ljusning» (med Dana Dragomir)
  • 2005 «Steklåt från Älvdalen» / «Jämtländsk Brudmarsch -73»

SamleplaterRediger

  • 1972 Musik från frihamnen
  • 1972 Swedish Modern
  • 1979 De 20 Mest Önskade Med Merit Hemmingson
  • 1990 Årsringar...
  • 1991 Näckens Dotter
  • 2005 Groove på Svenska
  • 2005 Merit - Queen Of Swedish Hammond Folk Groove

Priser utmerkelsererRediger

  • 1986 – Svenska grammofonpriset for albumet Njutningar
  • 2012 – Jan Johansson-stipendiet
  • 2017 – Invalgt i Swedish Music Hall of Fame
  • 2017 – Legitimerad legend
  • 2019 – Gannevikstipendiet

ReferanserRediger

  1. ^ a b Sveriges befolkning 2000, oppført som Hemmingsson, Merit, besøkt 22. januar 2022[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenkerRediger

 Denne biografien om en musiker er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.