Matti Yrjänä Joensuu

Matti Yrjänä Joensuu
Matti Yrjänä Joensuu.jpg
Født31. oktober 1948Rediger på Wikidata
HelsingforsRediger på Wikidata
Død4. desember 2011[1]Rediger på Wikidata (63 år)
ValkeakoskiRediger på Wikidata
Barn Anu PensolaRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skribent, journalist, politibetjent (19732006)Rediger på Wikidata
Nasjonalitet FinlandRediger på Wikidata
Utmerkelser Statsprisen for litteratur (1982), Svenska Deckarakademins pris för bästa till svenska översatta kriminalroman (1987)Rediger på Wikidata

Matti Yrjänä Joensuu (født 31. oktober 1948, død 4. desember 2011) var en finsk forfatter.

Inntil han ble pensjonert var Joensuu polititjenestemann i Helsingfors. Han er med sin serie romaner om politietterforskeren Timo Harjunpää en av Finlands mest kjente krimforfattere. Bøkene hans er oversatt til flere språk. Han er to ganger nominert til Finlandia-prisen.

BibliografiRediger

  • Väkivallan virkamies (1976)
  • Possu ja paavin panttivangit (1977)
  • Harjunpää ja pyromaani (1978)
  • Harjunpää ja kapteeni Karhu (1981)
  • Harjunpää ja ahdistelija (1982)
  • Harjunpää ja poliisin poika (1983)
  • Harjunpää ja heimolaiset (1984)
  • Harjunpää ja rakkauden lait (1985)
  • Harjunpää ja kiusantekijät (1986)
  • Harjunpää ja rakkauden nälkä (1993)
  • Harjunpää ja pahan pappi (2003)

Oversettelser til norskRediger

Norsk tittel Utgitt Originaltittel Utgitt
Kjærlighetshunger 1996 Harjunpää ja rakkauden nälkä 1993

Priser og utmerkelserRediger

ReferanserRediger

  1. ^ 12. feb. 2013, Kirjailija Matti Yrjänä Joensuu on kuollut | Yle Uutiset, http://www.yle.fi/uutiset/kulttuuri/2011/12/kirjailija_matti_yrjana_joensuu_on_kuollut_3082741.html

Eksterne lenkerRediger

Bloody Foreigner: Matti-Yrjänä Joensuu and his translator David Hackston in conversation with Bob Cornwell